Tri pruhy nemusia byť Adidas. Súd potvrdil neplatnosť ochrannej známky

Unijná ochranná známka nemeckého výrobcu športového oblečenia a obuvi Adidas pozostávajúca z troch paralelných pruhov je neplatná.

19.06.2019 14:00
debata (17)

Potvrdil to v stredu Všeobecný súd Európskej únie. Spoločnosť Adidas uviedla, že ju výrok súdu sklamal. Dodala však, že verdikt sa týka iba určitého spôsobu znázornenia jej známeho symbolu.

Úrad Európskej únie pre duševné vlastníctvo (EUIPO) známku zapísal v roku 2014. Firma v prihláške uviedla, že ochrannú známku tvoria tri rovnako široké paralelné pruhy, ktoré sú od seba rovnako vzdialené a sú umiestnené na výrobku v ľubovoľnom smere.

V roku 2016 však úrad na návrh belgickej spoločnosti Shoe Branding Europe zápis ochrannej značky zrušil. Firma Adidas podľa úradu nepreukázala, že známka získala v celej EÚ rozlišovaciu spôsobilosť používaním.

Všeobecný súd v stredajšom rozsudku rozhodnutie úradu o zrušení zápisu potvrdil a zamietol žalobu, ktorú proti rozhodnutiu podala firma Adidas. Tá sa teraz ešte môže odvolať na súdny dvor EÚ.

„Tento súdny výrok je obmedzený na toto konkrétne vyhotovenie symbolu s tromi pruhmi a netýka sa širokej ochrany, ktorou Adidas u svojej známej značky s tromi pruhmi v rôznych formách v Európe disponuje,“ uviedol nemecký podnik v reakcii na súdny verdikt.

Právnik Geert Glas, ktorý pôsobí v oblasti ochrany duševného vlastníctva, podľa agentúry Reuters uviedol, že súdny verdikt „je pre Adidas porážkou, ale nemal by to byť koniec ich ochrannej známky s tromi pruhmi“.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Adidas