U. S. Steel odstaví vysokú pec, viní za to EÚ

Oceliarsky gigant U. S. Steel Košice odstaví vysokú pec číslo 2. Reaguje tak po vyhodnotení situácie na trhu s oceľou v Európskej únii (EÚ). Materská spoločnosť v USA pristúpila k rovnakému kroku, stopku dá dvom vysokým peciam. Na situáciu reagujú odborári, ktorí zvolávali na štvrtok mimoriadnu radu odborov OZ KOVO.

19.06.2019 15:12 , aktualizované: 20:54
U.S.Steel Košice, oceliareň, fabrika, továreň Foto: ,
V košickej hutníckej fabrike pracuje vyše 12-tisíc zamestnancov a patrí k jedným z mála stabilných, a najmä ziskových závodov nadnárodnej korporácie U. S. Steel.
debata (30)

Produkcia vysokej pece číslo 2 je mesačne 125-tisíc ton surového železa. Kedy bude spustená opäť, momentálne nie je známe. Jej odstavenie sa dotkne stoviek pracovísk v železiarňach. „Budú musieť technicky a organizačne zmeniť svoju prácu. Nás trápi to, kedy nastane situácia na trhu taká, aby sme mohli opäť produkty z pece umiestniť na európskom trhu,“ konštatoval Ján Bača, hovorca spoločnosti U. S. Steel. Doplnil, že firma chce prispôsobiť výrobu a sortiment výrobkov aktuálnej situácii a dopytu zo strany zákazníkov.

„Situáciu na trhu budeme starostlivo monitorovať a sme pripravení reagovať na potreby našich zákazníkov. Chceli by sme zdôrazniť, že podnikáme na európskom trhu, ktorý bol zasiahnutý dovozom ocele z krajín s neférovými a nerovnými podmienkami obchodovania. Toto všetko vyústilo do dodatočných nákladov, ktorým čelia európski výrobcovia z dôvodu prísnych environmentálnych a klimatických politík a sociálnych štandardov EÚ, ktoré naši konkurenti nemusia dodržiavať,“ konštatoval Bača.

Obmedzenie vo výrobe sa zamestnancov dotkne v tom zmysle, že sa bude upravovať práca v jednotlivých prevádzkach. "Na mimoriadnom stretnutí nám bude vedením predostreté neprideľovanie práce na mesiac júl pre všetkých zamestnancov,“ konštatoval Juraj Varga, predseda Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice.

V podniku bola naposledy kritická situácia na prelome rokov 2008 a 2009, keď bola tiež jedna z troch pecí odstavená. Dôvodom bola plynová kríza, zamestnanci zostali nútene na dovolenkách. Nedávno sa tiež ozvali výrobcovia ocele v EÚ, medzi ktoré sa zaraďuje aj U. S. Steel Košice, a upozornili, že Európu zaplavuje oceľ z iných regiónov v dôsledku zavedenia ciel na jej dovoz do USA.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #oceľ #U.S. Steel Košice