Tajná dohoda Boeingu a IAG prekvapila, Airbus chce situáciu zvrátiť

Európsky výrobca lietadiel Airbus žiada o možnosť bojovať s americkým Boeingom o zákazku pre skupinu International Airlines Group (IAG), ktorá ohromila francúzsky medzinárodný aerosalón podpisom predbežnej dohody o nákupe 200 lietadiel 737 MAX v katalógovej hodnote asi 24 miliárd USD.

20.06.2019 20:52
debata (2)

Obchodný riaditeľ Airbusu Christian Scherer vyhlásil, že jeho spoločnosť od IAG nikdy nedostala žiadosť o predloženie návrhu, čo je dokument, ktorý oficiálne otvára verejná súťaž na väčšinu veľkých leteckých zmlúv.

Skupina IAG je v súčasnosti jediným zákazníkom Airbusu pre úzkotrupé lietadlá, upozornila agentúra Bloomberg. Okrem aeroliniek British Airways do materskej IAG patria tiež prepravcovia Iberia, Aer Lingus, Vueling a Level.

Tajné rokovanie medzi Boeingom a IAG sa stalo najväčším prekvapením medzinárodného aerosalónu na francúzskom letisku Le Bourget. Boeing získal prvú objednávku na svoje lietadlá 737 MAX od doby, keď bol pre dve nehody tento typ lietadiel odstavený z prevádzky po celom svete.

Lietadlá by mali byť dodané v rokoch 2023 až 2027. Lietať by mali vo farbách nízkonákladových divízií Vueling a Level.

IAG a Boeing uzavreli predbežnú dohodu, čo znamená, že v nasledujúcich mesiacoch sa bude rokovať o podrobnostiach. Šéf európskeho výrobcu Guillaume Faure uviedol, že by rád našiel cestu k rokovaniu IAG skôr, ako sa dohoda premení na finálny kontrakt.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Airbus #Boeing #boeing 737 MAX