Slovenskí hydinári zvyšujú počet kurčiat chovaných v dobrých podmienkach

Sebestačnosť Slovenska v produkcii hydinového mäsa klesla od roku 2000, kedy bola stopercentná, na súčasných 66 %. Aj preto sa slovenskí hydinári rozhodli rozšíriť počet kurčiat chovaných v systéme welfare, teda kurčiat s vysokým kvalitatívnym štandardom, ktoré sú chované v lepších životných podmienkach. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

21.06.2019 12:11
debata

Produkcia živej jatočnej hydiny dosiahla vlani úroveň 114 560 ton, z čoho bolo 92,1 % kurčiat, 5,4 % sliepok, 2,4 % moriek a 0,1 % kačíc a husí. Produkcia hydinového mäsa tvorila 73 698 ton, čo predstavuje 13,54 kilogramu hydinového mäsa na jedného obyvateľa Slovenska. Okrem menšej sebestačnosti Slovenska v produkcii hydinového mäsa klesá aj podiel domácej hydiny na pultoch obchodných reťazcov. Momentálne je jej tam len 50 % a podiel v stravovacích zariadeniach na úrovni dokonca nižšej ako 20 %. Aj preto vyzýva ÚHS chovateľov hydiny, aby rozširovali kurčatá chované v systéme welfare.

„Kurčatá chované na Slovensku v systéme welfare majú dlhšiu dobu výkrmu. Ide o 40 dní, prípadne 49 dní pri pomaly rastúcich hybridoch,“ uviedol Molnár. Pri chove je podľa neho menšia hustota kurčiat v halách, ktorá pre ne znamená vyššie pohodlie.

„Podliehajú pravidelnej kontrole, sú chované bez akéhokoľvek stresu, majú zabezpečený dostatok svetla a majú bezproblémový a neustály prístup ku krmivu ako aj k vode. Zároveň sú kŕmené iba najkvalitnejšími krmivami bez antibiotík a rastových hormónov,“ ozrejmil Molnár.

Hydinové mäso z kurčiat chovaných na Slovensku v systéme welfare obsahuje podľa predstaviteľov ÚHS zdraviu prospešné vitamíny a živiny a je vyzretejšie s lepšou štruktúrou a kvalitou svaloviny.

„Po tepelnej úprave je toto mäso kvalitnejšie ako štandardné hydinové mäso. Po upečení má lepšiu a výraznejšiu chuť a vôňu, je šťavnatejšie, krehkejšie a jemnejšie. Takéto mäso má aj udelenú Značku kvality SR,“ dodal Molnár.

ÚHS upozornila spotrebiteľov, aby si na obale kontrolovali označenie pôvodu mäsa. „Všetko hydinové mäso, teda štandardné aj prémiové, vyprodukované na Slovensku, je niekoľkokrát slovenskými veterinármi skontrolované, bezpečné, kvalitné, zdravé a najmä čerstvé, keďže nemuselo precestovať pol Európy. Preto je veľmi dôležité, aby slovenský spotrebiteľ hľadal na obale najmä označenie pôvodu hydinového mäsa. Na každej etikete musí byť uvedená krajina chovu a zabitia hydiny slovami chované v, zabité v alebo krajina pôvodu,“ uzavrel Molnár.

.....

VIDEO: Kupujte slovenské potraviny, sú pod prísnou kontrolou, sú bezpečné, kvalitné a najmä zdravé, apeluje na spotrebiteľov Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #hydinári #kúra