Patríte do strednej triedy? Na vás záleží, či príde finančná kríza

Stredná trieda rozhodne o tom, či príde ďalšia veľká finančná recesia. Problémom je, že stredná trieda je motorom každej ekonomiky, no vo svete sa práve táto trieda naďalej zmenšuje.

21.06.2019 19:52
debata (9)

„To, či príde alebo nepríde ďalšia finančná recesia, záleží od toho, čo bude v celom svete so strednou triedou. Bude zaujímavé sledovať, či z nej bude naďalej ubúdať, alebo sa tento trend zastaví,“ uviedla v rozhovore pre agentúru SITA výkonná viceprezidentka pre udržateľnosť a prezidentka Centra pre inkluzívny rast Mastercard Shamina Singh.

„Nikdy nehovor nikdy. Sledujem problematiku dostupnosti platieb pre všetky skupiny a vrstvy obyvateľstva, teda či prístup k nim majú aj tí menej zarábajúci alebo chudobní. Veľkou témou je pokles početnosti tzv. strednej triedy, ktorá je v spoločnosti motorom ekonomiky,“ odpovedala na otázku o možnej finančnej recesii Shamina Singh. Problémy s chýbajúcou strednou triedou vidíme podľa Singh napríklad v Ázii. „Je tam prakticky len horná a spodná trieda. Pritom ekonomiku vždy dobre potiahne práve tá stredná,“ pokračovala Singh.

Dôležitú úlohu vo finančnom svete a kondícii ekonomík môžu podľa Singh zohrávať aj fintech spoločnosti a ich spolupráca s tradičnými bankami. „V istom smere je aj Mastercard veľkou fintech spoločnosťou. Ale ak berieme do úvahy vyslovene takéto firmy, ich pôsobnosť je skutočne zaujímavá. Ľudia z týchto spoločností prinášajú inovácie a vo veľkom sa rozrastá počet start-upov. V mojom ponímaní tak fintech spoločnosti nie sú konkurenciou tradičným bankám, pretože obe inštitúcie majú na svojom dominantnom trhu veľa priestoru, kam sa posúvať. Dôležité je, aby tradičné banky s fintech spoločnosťami našli priestor, kde sa môžu vhodne dopĺňať,“ uzavrela Singh.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Mastercard #stredná trieda