Objednávky na aerosalóne v Paríži: 595 (Airbus) - 234 (Boeing)

Tohtoročný medzinárodný aerosalón pri Paríži ovládol európsky výrobca lietadiel Airbus, ktorý získal viac ako dvojnásobok zákaziek ako jeho americký rival Boeing.

22.06.2019 08:43
Francúzsko, aerosalón, Boeing, Airbus Foto: ,
Návštevníci kráčajú na dráhe letiska počas 53. ročníka medzinárodnej leteckej šou Paris Air Show na letisku v Le Bourget pri Paríži 17. júna 2019.
debata (3)

Podľa analytickej firmy IBA.iQ spoločnosť Airbus od pondelka do štvrtka podpísala pevné objednávky a predbežné dohody na 595 lietadiel, zatiaľ čo Boeing na 234 strojov, z toho prekvapivá zákazka skupiny IAG je na 200 lietadiel 737 MAX.

Celkovo bolo na francúzskom aerosalóne objednaných 938 lietadiel, čo je o niečo menej ako v posledných dvoch rokoch, ale viac než očakávalo množstvo analytikov.

Hoci Airbus v zákazkách víťazí tretí rok po sebe, o najväčší hit aerosalónu sa postaral Boeing spomenutým obchodom s IAG. Európsky výrobca sa však dožaduje možnosti o zákazku bojovať.

Predstavitelia Boeingu už pred začatím aerosalónu avizovali, že veľa zákaziek neočakávajú, pretože najpopulárnejšie lietadlá firmy 737 MAX sú pre dve nehody odstavené po celom svete z prevádzky.

Po oficiálnom predstavení nového lietadla A321XLR v prvý deň výstavy na neho Airbus získal takmer 240 objednávok. Okrem iných od spoločností American Airlines, JetBlue a investičnej firmy Indigo Partners, napísal server CNBC.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Airbus #Boeing #aerosalón