Predzvesť horších časov? Nemci začínajú opäť šetriť

Turbulencie vo svetovom hospodárstve sa prejavujú aj na postojoch nemeckých spotrebiteľov, ktorí čoraz viac myslia na sporenie. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu spoločnosti Nielsen.

22.06.2019 11:27
debata (5)

„Po tom, čo sporenie v Nemecku v posledných rokoch trochu vyšlo z módy, začínajú Nemci opäť myslieť na sporenie a odkladajú peniaze namiesto hobby, kina alebo kúpy nového smartfónu,“ povedal šéf Nielsenu pre Nemecko, Rakúsko a Švajčiarsko Jens Ohlig.

Takmer každý tretí nemecký respondent uviedol, že chce odložiť aspoň časť disponibilného príjmu. Aj naďalej peniaze, ktoré zostanú po uhradení životných nákladov, používajú na dovolenku a oblečenie.

Nielsen však zaznamenal výrazný posun. Kým v predchádzajúcich prieskumoch sporenie nehralo prakticky žiadnu úlohu, v tomto roku došlo k zmene. „V rebríčku sa sporenie dostalo na bronzovú pozíciu. Inými slovami, sporenie je znova v kurze a výdavky na voľnočasové aktivity alebo technologické produkty posunulo na nižšie priečky,“ vysvetľuje Ohlig.

Zo štúdie ďalej vyplýva, že nemeckí spotrebitelia majú oveľa väčšiu dôveru k budúcnosti než ostatní Európania. Nielsen už vyše 13 rokov pravidelne oslovuje spotrebiteľov v 64 krajinách a na základe toho vypracúva svoj index dôvery.

Nemci hodnotia najmä svoje pracovné vyhliadky oveľa pozitívnejšie než zvyšok Európy. Kým v Nemecku dve tretiny respondentov (66 %) hodnotia svoju pracovnú situáciu v nasledujúcich 12 mesiacoch ako dobrú alebo veľmi dobrú, v európskom priemere ide len o 36 %. Aj vlastnú finančnú situáciu 57 % Nemcov hodnotí ako dobrú alebo veľmi dobrú, v rámci celej Európy tak učinilo len 43 %.

Napriek tomu nie sú Nemci najoptimistickejší, v Európe sa nedostali ani len do prvej päťky. Oveľa väčšiu dôveru k budúcnosti majú podľa štúdie Dáni, Holanďania, Česi, Rakúšania, Poliaci a Švajčiari. Nemci sa tak dostali až na siedme miesto.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #spotrebiteľ