Metru sa máli, za čo ho chcú Křetínsky s Tkáčom kúpiť

Ponuka investičnej skupiny EP Global Commerce (EPGC) vo výške 5,8 miliardy eur za prevzatie nemeckej obchodnej skupiny Metro AG je príliš nízka a firmu výrazne podhodnocuje. Uviedlo to v nedeľu predstavenstvo Metra a odporučilo akcionárom, aby s ďalšími krokmi počkali, než vydá podrobné vyhlásenie.

23.06.2019 19:56
debata (1)

Metro oznámilo, že ponuka EPGC českého investora Daniela Křetínskeho, ktorý firmu vlastní so slovenským kolegom Patrikom Tkáčom, oceňuje skupinu len o tri percentá nad piatkovou uzávierkovou cenou jej akcií. Ponuka tak nemecký podnik, v ktorom EPGC má už takmer 11-percentný podiel, „podstatne podhodnocuje a neodráža jeho plán k tvorbe hodnoty firmy“.

Verejnú ponuku na prevzatie Metra urobila EPGC v piatok po uzavretí burzy. Za kmeňové akcie ponúkla 16 eur a za prioritné 13,8 euro. To je o 34,5 percenta viac, než za koľko akcie Metra nakupovala pri svojej septembrovej investícii.

EPGC sa zároveň dohodla na odkúpení podielu nemeckej investičnej spoločnosti Haniel, ktorá je v Metre jedným z hlavných akcionárov. Vlani v septembri od Hanielu získala podiel 7,3 percenta a súčasne sa dohodla na opcii na kúpu zostávajúcich akcií z podielu firmy Haniel.

EPGC uvádza, že má plnú podporu spoločnosti Haniel a že získala kúpnu opciu od spoločnosti Ceconomy, od ktorej vlani odkúpila podiel 3,6 percenta vo firme Metro.

Spoločnosť Metro so značkou Metro Cash & Carry má podľa svojho webu v 25 krajinách viac ako 760 obchodov a zamestnáva vyše 100 000 ľudí. Obsluhuje pritom asi 21 miliónov zákazníkov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #metro #Daniel Křetínský #Patrik Tkáč