Trump sa opäť pustil do Fed-u, že neznížil úroky

Americký prezident Donald Trump v pondelok opäť kritizoval centrálnu banku (Fed) za to, že neznížila úrokové sadzby. Trump tak pokračuje v tlaku na Fed, aby zmenil svoju menovú politiku.

24.06.2019 16:21
debata (2)

„Aj napriek Fedu, ktorý nevie čo robí – zvýšil sadzby príliš rýchlo (veľmi nízka inflácia, v ostatných častiach sveta spomaľovanie, znižovanie a uvoľňovanie) a vykonal rozsiahle sprísnenie, 50 miliárd USD mesačne, zrejme zaznamenáme jeden z najlepších júnov v histórii USA,“ napísal Trump na Twitteri.

„Predstavte si, aké by to bolo, ak by to Fed urobil správne. Dow by bol o tisíce bodov vyššie, HDP by rástol o 4 % možno až 5 %. A teraz sa zasekli ako tvrdohlavé decko, keď potrebujeme zníženie sadzieb a uvoľnenie, aby sme vykompenzovali, čo iné krajiny robia proti nám.“

Trump opakovanie obviňuje Fed a jeho šéfa Jeroma Powella, že podkopáva snahy jeho administratívy na podporu rastu ekonomiky, a opakovane požaduje zníženie úrokových sadzieb.

Fed v stredu signalizoval uvoľnenie menovej politiky, keď uviedol, že je pripravený prijať opatrenia, aby udržal expanziu ekonomiky, ktorú ohrozujú rastúce riziká. Experti počítajú so znížením sadzieb už v júli.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fed #dolár