Nemci chcú žalovať Rakúsko za zákaz schádzania z diaľnic

Nemecké ministerstvo dopravy plánuje pre zákaz schádzania z diaľnice a obmedzenie kamiónovej dopravy podať žalobu na Rakúsko.

25.06.2019 06:17
debata (3)

Oznámil to v pondelok minister dopravy Andreas Scheuer, podľa ktorého sú obmedzenia platiace v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko diskriminačné. Žalobu prejedná nemecká vláda, časový rámec ale Scheuer neoznámil, informovala nemecká agentúra DPA.

Žalobu ministerstvo dopravy chystá ani nie týždeň po tom, keď súd EÚ uznal rakúsku sťažnosť na zavedenie poplatkov na nemeckých diaľniciach. Súd dal Viedni za pravdu, že nové mýto diskriminuje zahraničných majiteľov vozidiel.

Tirolský hajtman Günther Platter povedal, že by s Nemeckom radšej spolupracoval pri ochrane obyvateľstva, než sa súdil. Obyvateľov v blízkosti frekventovanej cesty v okolí Innsbrucku a Brennerského priesmyku podľa neho obťažuje hluk a výfukové plyny.

Tirolsko zaviedlo nové pravidlá na konci minulého týždňa. Motoristom, ktorí sa chcú vyhnúť zápcham, zakazuje schádzať z diaľnice. Výnimkou sú miestni a turisti, ktorí mieria do blízkeho okolia. Autá na diaľničných zjazdoch kontrolujú policajti.

Berlínu tiež vadí, že pre rakúske obmedzenia sa na hraniciach tvoria dlhé kolóny nákladných vozidiel. Tirolsko vzhľadom na preplnené cestám často obmedzuje počet kamiónov, ktoré do krajiny vpustí zo susedného Bavorska. Hranice môže v takýchto prípadoch prejsť len 300 kamiónov za hodinu, čo komplikuje dopravu na nemeckej strane hraníc.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rakúsko #diaľnice