Na zníženie dôchodkového stropu bude mať žena prednostný nárok

Od júla garantuje ústava maximálny vek 64 rokov pre odchod do penzie s úľavami pre matky, ktoré vychovali deti. Prvýkrát sa nové opatrenie dotkne žien, ktoré sa narodili v roku 1960, dnes majú 59 rokov.

25.06.2019 12:36 , aktualizované: 19:00
debata (5)

Od júla garantuje ústava maximálny vek 64 rokov pre odchod do penzie s úľavami pre matky, ktoré vychovali deti. Prvýkrát sa nové opatrenie dotkne žien, ktoré sa narodili v roku 1960, dnes majú 59 rokov. Tie, ktoré sa starali o dve deti, pôjdu do penzie v porovnaní s dnešnými pravidlami o dva mesiace skôr. Prvé dopady ústavného zákona vypočítala Sociálna poisťovňa.

Dôchodkový strop dlhé roky žiadali odborári najmä pre ľudí v robotníckych profesiách. Pomôcť by mal budúcim penzistom, aby si penziu užili dlhšie a v relatívne dobrom zdraví. „Nie je možné, aby dnešné deti išli do dôchodku až po sedemdesiatke. Je možné predpokladať, že dôchodkový vek sa bude aj v ďalších rokoch zvyšovať. Ak by sme vek odchodu do dôchodku neobmedzili, vystavili by sme ľudí tomu, že sa veľmi vysokého veku budú musieť dožívať v pracovných aktivitách a možno nebudú na to pripravení,“ zdôraznil minister práce Ján Richter (Smer).

Ústavný zákon zavádza hranicu dôchodkového veku na 64 rokov, táto sa znižuje podľa počtu detí, najviac o 18 mesiacov.

„Strop sa prvýkrát dotkne až tých žien, ktoré sú narodené v roku 1960 a vychovali dve, tri alebo viac detí. Žena narodená v roku 1960 s dvomi vychovanými deťmi pôjde do penzie v 63 rokoch a žena narodená v rovnakom roku, ktorá vychovala tri a viac detí, bude mať strop na penzijný vek na úrovni 62 rokov a šesť mesiacov,“ uviedla vedúca oddelenia metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne Ľudmila Grauzelová. Poznamenala, že podľa súčasných predpisov by matka s dvomi deťmi mala nárok na odchod do penzie vo veku 63 rokov a dva mesiace. „Ústavný zákon však prihliada na jej dve deti, a tak vek odchodu do penzie dosiahne v 63 rokoch,“ poukázala Grauzelová.

Prednostný nárok na zníženie dôchodkového veku z dôvodu výchovy dieťaťa má mať žena. V špecifických prípadoch, ak by matka zomrela, nárok prejde na muža. Ako prví to pocítia muži, ktorí sa narodili v roku 1958 a vychovali tri a viac detí. Horná hranica ich penzijného veku bude 62 rokov a šesť mesiacov. Grauzelová nepredpokladá, že pôjde o vysoké počty mužov.

„Momentálne je v parlamente novela zákona o sociálnom poistení, ktorá určí, za akých podmienok si budú môcť muži tento nárok uplatniť a upraví sa ňou aj presná definícia výchovy dieťaťa,“ doplnila Grauzelová.

Podľa Jany Kolesárovej, generálnej riaditeľky sekcie sociálneho poistenia a dôchodkového sporenia rezortu práce, prvý ročník, na ktorý by sa garantovaná hranica 64 rokov mala začať vzťahovat‘, bude v prípade mužov a bezdetných žien rok narodenia 1965, žien s 1 dieťaťom rok narodenia 1963, žien s 2 det’mi rok narodenia 1960, žien s troma a 4 deťmi rok narodenia 1960 a žien s 5 a viac det’mi rok narodenia 1962.

V súčasnosti je vek odchodu do penzie stanovený na 62 rokov a 6 mesiacov a rastie po mesiacoch. Nie je však jednotný pre všetkých. Výnimku majú ženy v závislosti od počtu vychovaných detí, ďalej ľudia, ktorí odpracovali potrebný počet rokov v rizikových povolaniach. V roku 2024 by mal dosiahnuť 63 rokov a 4 mesiace.

A ako sa zladí dnešný vzorec výpočtu penzijného veku s ústavným stropom? Dôchodkový vek sa aj naďalej bude automaticky predlžovať podľa doterajších pravidiel, pokým nedosiahne 64 rokov, respektíve v prípade žien s jedným dieťaťom 63,5 roka, s dvomi deťmi 63 rokov a s troma a viac 62,5 roka. „Poistencov, ktorých dôchodkový vek nepresiahne dôchodkový strop, sa prijatie dôchodkového stropu nijako netýka, ich dôchodkový vek sa žiadnym spôsobom nezmení,“ dodala Kolesárová.

Rezort práce tvrdí, že posledný ročník, ktorému sa podľa súčasných projekcií predĺži dôchodkový vek, bude ročník 1965. Na predmetný ročník sa začne vzťahovať dôchodkový vek 64 rokov, pričom ho uvedené osoby dosiahnu v roku 2029. Na osoby narodené v roku 1966 – dôchodkový vek dosiahnu v roku 2030 a neskôr – a mladšie sa už bude uplatňovať ústavou garantovaná hranica dôchodkového veku 64 rokov – uvedené platí pre mužov a bezdetné ženy.

Za schválenie ústavného zákona v marci hlasovalo 91 poslancov, 37 bolo proti a 15 zákonodarcov sa zdržalo hlasovania. Zavedenie stropu na penzijný vek okrem poslancov za Smer podporili poslanci za SNS, Sme rodina, ĽS NS, traja poslanci za Most-Híd a nezaradení poslanci Alena Bašistová, Rastislav Holúbek, Juraj Kolesár, Peter Marček a Martina Šimkovičová.

Informácie z agentúr sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #dôchodkový strop