Učiteľ dostane na začiatku kariéry viac

Mladým učiteľom sa bude začínať o niečo ľahšie. Od septembra si nájdu na výplatnej páske viac o 76 eur. Vyššie platy pre začínajúcich pedagógov schválil parlament. Snahou je nalákať viac mladých na kariéru učiteľa. Podľa politologičky Viery Žúborovej ich bude takáto suma motivovať iba čiastočne.

26.06.2019 11:49 , aktualizované: 17:41
debata (14)

Za prijatie školského zákona hlasovalo 141 zo 142 prítomných poslancov. „Teším sa z toho, svedčí to o tom, že túto tému považujú aj ostatní za dôležitú,“ reagoval Tibor Bernaťák (SNS), jeden z predkladateľov novely.

Platy porastú učiteľom základných, stredných, vysokých škôl aj doktorandom. V regionálnom školstve si od septembra pedagógovia polepšia o 9,5 percenta, vysokoškolskí učitelia o 8,7 percenta. Návrh má vplyv aj na výšku štipendií doktorandov, ktoré sa zvyšujú o 8,7 percenta. „Nástupný plat sa tak vyšplhá na 881,50 eura,“ spresnila Eva Smolíková (SNS), ďalšia z navrhovateliek.

V súčasnosti absolvent pedagogickej fakulty zarobí 805 eur. „Veríme, že tento prvok bude zohrávať dôležitú úlohu pri rozhodovaní mladých o budúcej kariére v školstve,“ mieni Smolíková, ktorá pripomenula, že učitelia si za toto volebné obdobie prilepšia dokopy o 33 percent. „Verím, že sme postavili pevné základy, na ktorých bude môcť pokračovať aj nasledujúca vláda,“ dodala poslankyňa.

Podľa prieskumov je práve nízky plat učiteľa jedným z hlavných dôvodov, prečo sa mladí ľudia nerozhodujú pre učiteľské povolanie. „Dúfam, že táto zmena bude motivovať mladých absolventov stredných a vysokých škôl pre prácu v školstve," skonštatovala ministerka školstva Martina Lubyová (nom. SNS).

Novela zákona zabezpečí výraznejšie a adresnejšie zvýšenie platov začínajúcich učiteľov pri zachovaní princípu, aby služobne starší učitelia zarábali viac ako mladší. Tabuľkový plat učiteľov s praxou do ôsmich rokov bude rásť o 0,25 percenta ročne. Pedagógovia s viacročnou praxou dostanú každý rok o 0,5 percenta navyše. Opatrenie by štát malo v prvých mesiacoch stáť desať miliónov eur.

So zvýšením platov pre začínajúcich pedagógov odborári súhlasia. Predseda školských odborárov Pavel Ondek oceňuje najmä fakt, že to nepôjde na úkor starších kolegov. „Začínajúci pedagóg dostane taký plat, aký by mal za terajšej situácie o desať rokov,“ priblížil šéf odborárov. Učiteľ tak podľa neho ľahšie dosiahne hranicu tisíceurového pla­tu.

Či bude zvýšenie o niekoľko desiatok eur motivujúce, bude podľa politologičky Viery Žúborovej závisieť od regiónu. „Na východe možno áno, ale politici by si mali najmä uvedomiť, akú obrovskú zodpovednosť nesie učiteľ za aký minimálny plat,“ zhodnotila Žúborová.

Pedagóg zodpovedá minimálne za 30 detí, za ich bezpečnosť, vzdelanie, aj za svoje správanie. „Musíte dbať na určité bariéry etického a morálneho správania, zodpovedáte sa zároveň aj štátu prostredníctvom reportov a byrokracie,“ vysvetlila Žúborová.

Práve toto by malo byť hlavným dôvodom na ďalšie zvyšovanie mzdy. „Stále pretrváva predstava, že toto povolanie si vyberajú len naivní rojkovia či ženy, u ktorých sa ráta, že sa dobre vydajú. To však už dávno nie je pravda, nároky a myslenie mladých sa zmenili, ale školstvo na to nedokáže zareagovať,“ upozornila politologička.

Ideálnym platom pre začínajúceho učiteľa by podľa nej bolo tisíc eur v hrubom. „Zvyšovanie však ide ruka v ruke s tým, ako sa na školstvo pozeráme,“ uzavrela Žuborová. Motiváciou okrem platu sú podľa nej najmä dobré pracovné podmienky.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #školstvo #učiteľ #vedec #doktorand