VIDEO: Apple rozbehol na Slovensku platby mobilom

Časy štýlového bezhotovostného platenia za nákup budú mať o chvíľu ďalší moderný variant. Odvčera na slovenskom trhu spúšťa možnosť bezkontaktnej platby aj imidžové Apple. Fanúšikovia značky s logom odhryznutého jablka môžu účty zaplatiť pomocou smartfónu, tabletu či inteligentných hodiniek. Novú službu americká spoločnosť Apple rozbieha v spolupráci s najväčšími domácimi bankami.

26.06.2019 16:30
debata (16)
Video

„Platenie pomocou smartfónov má obrovský potenciál. Inteligentný telefón na Slovensku vlastní takmer každý mladý človek a každý druhý senior,“ povedal člen predstavenstva Slovenskej sporiteľne Zdeněk Románek. Podľa údajov od operátov je v krajine pod Tatrami registrovaných 4,2 milióna mobilných telefónov. „Zároveň tu je až 70-tisíc platobných terminálov na prijatie bezkontaktných platieb a zaplatiť mobilom sa dá takmer všade,“ dodal Románek. Systém bezkontaktných NFC platieb mobilom už pred 15 mesiacmi rozbehla spoločnosť Google v mobilných telefónoch so systémom Android. Ten je všeobecne považovaný za menej bezpečný ako operačný systém iOS od Apple.

Pri mobilných telefónoch s iným operačným systémom je možné zrealizovať bezkontaktnú platbu aj bez vedomia majiteľa. Stačí vraj, ak bude zapnutý mobilný telefón v blízkosti heknutého platobného terminálu a peniaze môžu odísť aj bez vedomia majiteľa. „Takéto riešenie je však finančne veľmi náročné a bez autorizácie zo strany majiteľa sa dajú zrealizovať len platby do výšky 20 eur,“ uviedol Dušan Petričko, bezpečnostný IT expert v Slovenskej sporiteľni. Ten zároveň upozornil, že zrealizované platby ešte skontroluje banka, v ktorej má účet majiteľ mobilného telefónu, a okradnutý klient tak má možnosť zastaviť nelegálnu transakciu.

Pri mobilných telefónoch od spoločnosti Apple sa na potvrdenie transakcie vyžaduje buď odtlačok prstu majiteľa mobilného telefónu, alebo sken jeho tváre. „Apple Pay predstavuje efektívny a rýchly spôsob platieb, navyše bezpečnejší, ako je používanie klasických platobných kariet. Údaje v telefóne sú totiž chránené dodatočným bezpečnostným prvkom, napríklad Touch ID alebo Face ID. Zariadenia Apple majú v prípade straty tiež funkciu ich vyhľadania,“ povedal Milan Janásik, hovorca J&T Banky.

Zároveň ani v prípade prelomenia bezpečnosti serverov americkej spoločnosti Apple nezískajú hekeri údaje o majiteľoch kariet. „Pri použití kreditnej alebo debetnej karty pri platbách cez Apple Pay nie sú údaje o karte uložené v zariadení ani na serveroch Apple. Namiesto toho má každé zariadenie pridelené unikátne číslo, ktoré je zakryptované a bezpečne uložené v secure elemente zariadenia,“ povedal Boris Fojtík, hovorca Tatra banky. Veľkým plusom je aj možnosť používania mobilu v off-line režime a na ich rozbehnutie musí mať majiteľ najnovšiu verziu operačného systému iOS.

Na slovenskom telekomunikačnom trhu má 85 percent ľudí smartfóny s operačným systémom Android a zvyšných 15 percent preferuje iOS. Apple si totiž za vyššiu bezpečnosť pýta aj vyššiu cenu a v porovnaní s vlajkovými telefónmi konkurencie ponúka slabší fotoaparát aj pomalšiu nabíjačku. Po prechode na platbu mobilom používajú ľudia smartfón dvakrát častejšie ako bezkontaktnú platobnú kartu.

V susednej Českej republike prišlo k spusteniu služby Apple Pay už 19. februára 2019. Dvanásť hodín od spustenia si aplikáciu umožňujúcu bezkontaktné platby nainštalovalo viac ako 15-tisíc klientov Českej sporiteľne. Po štyroch mesiacoch narástlo číslo na 96-tisíc ľudí a tí stihli zrealizovať 3,6 milióna nákupov. Zároveň finančný dom zaznamenal kvôli Apple Pay príchod niekoľkých stoviek nových klientov.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #smartfón #bezkontaktné platby #NFC #Apple Pay