Zastavenie exekúcií kritizujú inkasné spoločnosti aj poisťovňa Dôvera

Schválenie zákona o zastavení exekúcií je podľa zdravotnej poisťovne Dôvera populistickým krokom.

27.06.2019 08:21
debata (16)

Ako uviedla vo svojej reakcii na stredajšie rozhodnutie parlamentu, zastavenie exekúcií totiž nezbaví dlžníkov svojich dlhov, zaťaží zdravotné poisťovne zbytočnou prácou a naruší solidaritu v zdravotníctve, pretože z neho odčerpá milióny eur, čo zaručene pocítia aj pacienti. "Schválenie navyše prichádza v čase, kedy lekári trvajú na zvýšení platieb za svoju prácu a nemocnice bojujú s finančnými problémami, ktoré spôsobili populistické rekreačné poukazy a sociálne balíčky,“ uvádza sa v stanovisku Dôvery.

Schválený zákon sa nepozdáva ani Asociácii slovenských inkasných spoločností. Považujú ho za ďalšie nesystémové riešenie, ktorým sa štát pokúša prekryť svoju dlhodobú nečinnosť pri pomoci najviac ohrozeným skupinám obyvateľstva.

"Namiesto toho, aby štátne orgány podporovali zodpovedné správanie svojich občanov a tak predchádzali vzniku finančných problémov, štát priamo navádza na nezodpovedné správanie a hovorí, že sa oplatí svoje dlhy neplatiť a že účet za neplatenie zaplatia zodpovední občania a firmy,“ uvádza sa vo vyhlásení asociácie.

Minimálne tretinu exekúcií, ktoré chce parlament zastaviť, pritom predstavujú dlžníci štátu, ktorí zväčša nezaplatili ani istinu dlhu. "Na ich dlhy a odmenu exekútorom sa tak poskladajú všetci občania. Zastavením exekúcií voči dlžníkom Sociálnej poisťovne, finančnej správy a podobne sa poctiví občania poskladajú desiatkami miliónov na výpadok príjmov mnohých verejných rozpočtov,“ dodala asociácia, podľa ktorej navyše nie vždy ide o nevymožiteľné pohľadávky. Pripomína totiž, že každá piata exekúcia je vymožená až po 5 rokoch.

Parlament v stredu rozhodol, že exekučné konania, ktoré sú staršie ako päť rokov, budú zastavené zákonne. Schválil totiž vládny zákon o ukončení niektorých exekučných konaní. Opatrenie má urýchliť ukončenie exekučných konaní, pri ktorých sa reálne vymáhajú iba malé sumy. Veritelia neprídu o svoje peniaze, pretože môžu požiadať o novú exekúciu dlžníka, ale prostredníctvom nového systému, ktorý bol zavedený za pôsobenia Lucie Žitňanskej na čele ministerstva. Štát opatrením siahne iba na exekúcie, ktoré majú občania voči verejným inštitúciám, ako napríklad Sociálnej poisťovni. Zákon nadobudne účinnosť 1. januára 2020.

V súčasnosti exekúcie automaticky prechádzajú na Okresný súd v Banskej Bystrici. Na Slovensku je viac ako 3,5 milióna exekučných spisov, pričom nová legislatíva sa dotkne približne štvrtiny z nich. Náklady podľa sprievodného dokumentu prevyšujú 40 miliónov eur, no definitívna suma nie je momentálne známa, pretože závisí od presného počtu zastavených exekúcií.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #veriteľ #exekúcie #dlžník