V USA mali prvýkrát viac zelenej elektriny ako energie z uhlia

Obnoviteľné zdroje energie v Spojených štátoch vyrobili v apríli prvýkrát viac elektriny ako elektrárne na uhlie.

27.06.2019 09:21
debata (5)

Vodné elektrárne, solárne panely a veterné turbíny vyprodukovali rekordných takmer 68,5 milióna megawatthodín elektriny. Uhoľné elektrárne vyrobili 60 miliónov megawatthodín, čo bolo najmenej elektriny vyrobenej spaľovaním uhlia za niekoľko rokov. Uviedla to agentúra Bloomberg s odvolaním sa na údaje amerického štátneho Úradu pre energetické informácie (EIA).

Posun je dôkazom rapídneho rozvoja solárnych a veterných fariem v USA. Ich výstavba v poslednej dobe zlacnela a výskumná organizácia BloombergNEF odhaduje, že do roku 2050 môže až polovica vyrobenej elektriny na svete pochádzať z obnoviteľných zdrojov.

Rozvoj čistej energie prichádza prevažne na úkor uhlia, ktoré ešte pred desiatimi rokmi dodávalo v USA najviac elektriny. Teraz sa ťažiari uhlia stretávajú s problémami, a to napriek tomu, že prezident Donald Trump pracuje na obnove bývalej slávy uhlia zmierňovaním ekologických pravidiel.

Agentúra Bloomberg však upozornila, že k poklesu výroby elektriny z uhlia prispela aj skutočnosť, že niektoré uhoľné elektrárne boli odstavené z prevádzky pre pravidelnú jarnú údržbu. Uhlie by sa tak malo vrátiť späť na pozíciu druhého najvyššieho zdroja elektriny v USA po zemnom plyne tento rok v lete, keď sa údržba skončí a dopyt po elektrine dosiahne vrchol.

Celkový trend je však jasný. Obnoviteľné zdroje energie budú v nasledujúcich mesiacoch ďalej zatláčať uhlie do úzadia, pretože do prevádzky sa dostanú nové solárne a veterné farmy, ukazujú odhady EIA.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #energetika #zelená energia #uhlie #OZE