Na juhu Slovenska sa začína žatva, vlani bola ešte skôr

Slovenskí poľnohospodári v týchto dňoch začínajú so žatvou. Kombajny vyšli do polí najmä v južnejších oblastiach Slovenska.

27.06.2019 11:53
debata (2)

Aj tento rok očakávajú farmári značné regionálne rozdiely v množstve aj kvalite úrody. Dôvodom sú nerovnomerné zrážky. Informoval o tom vo štvrtok Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

V najjužnejších okresoch Slovenska mohli Slováci v minulom roku vidieť kombajny na poliach rekordne skoro, už v prvej polovici júna. Dôvodom bolo podľa SPPK extrémne sucho, ktoré trápilo takmer celú Európu. V aktuálnom roku začali pestovatelia s kosbou v o čosi klasickejšom období. Dôvodom je daždivý a chladný máj.

„Začali sme kosiť ozimný jačmeň. V komárňanskom okrese máme smerom na Štúrovo ľahšie pôdy, na ktorých je žatva už reálna. Naopak, smerom na Dunajskú Stredu sú pôdy ťažšie, tam musia pestovatelia ešte pár dní počkať,“ priblížil predseda Agrocoop Imeľ, a. s. Alexander Pastorek.

V podniku z najjužnejšieho okresu Slovenska sa úroda zatiaľ javí približne rovnaká, ako v minulom roku. Aj tentoraz však pestovatelia pociťujú podľa SPPK značné regionálne aj vnútroregionálne rozdiely v tvorbe atmosférických zrážok. „Aktuálne máme pokosených približne 15 hektárov ozimného jačmeňa z celkovej výmery 100 hektárov. Zberáme ho na ploche, kde aj viac pršalo, preto očakávame sľubné úrody. Počas posledných zrážok, ktoré sme tu mali cez víkend, napršalo v prvej polovici chotára 30 mm zrážok, v druhej polovici len 1 mm. Aj tento rok na sto percent platí, že prísun zrážok je veľmi rozdielny aj v rámci jednej firmy,“ povedal Alexander Pastorek.

Ozimný jačmeň začali poľnohospodári kosiť aj v okrese Zlaté Moravce. Úroda by mala byť lepšia ako v minulom roku. „Hospodárime na ťažších ílovitých pôdach, v ktorých voda vydrží dlhšie a z toho sa snažíme profitovať. Úroda ozimného jačmeňa bude u nás lepšia ako v minulom roku. Dôvodom sú intenzívne májové dažde. Porasty ostatných hustosiatych plodín a repky zatiaľ tiež vyzerajú dobre,“ vysvetlil predseda Poľnohospodárskeho družstva Neverice Peter Horňáček.

Žatva by sa mala na Slovensku naplno rozbehnúť v priebehu budúceho týždňa. Na výslednú úrodu bude mať podľa SPPK veľký vplyv ďalší vývoj počasia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #poľnohospodárstvo #žatva