Viskupič presvedčil Piešťancov, aby investovali do letiska

Mesto Piešťany vloží 688-tisíc eur do základného imania obchodnej spoločnosti Letisko Piešťany. Ide o čiastku, ktorú spoločnosť dlhuje samospráve viacročným neplatením dane z nehnuteľností.

28.06.2019 19:26
debata (2)

Rozhodnutie po dlhšej diskusii vo štvrtok schválili poslanci Mestského zastupiteľstva v Piešťanoch. O nevyhnutnosti tohto kroku ich osobne presviedčal predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič, ktorý mal vo volebnom programe záchranu dlhodobo stratového regionálneho letiska. Napriek určitým pochybnostiam prezentovaným v diskusii tak poslanci podporili plán na záchranu letiska v meste.

Letisko Piešťany teraz uhradí mestu dlžnú sumu a mesto takto získané peniaze vloží ako peňažný vklad do základného imania spoločnosti. Svoj doterajší podiel 20,04 percenta na základnom imaní zvýši na 22,24 percenta. Majoritným akcionárom zostáva Trnavský samosprávny kraj, ďalším menšinovým je štát. „Záchrana, udržanie a rozvoj letiska vedie cez jeho oddlženie. Táto suma znamená veľkú mieru veľkorysosti zo strany Piešťan,“ zdôraznil Viskupič. Piešťanským poslancom prezentoval všetky doteraz vykonané kroky, ktoré by mali viesť k „rozlietaniu“ letiska. Zároveň však pripomenul, že letecká infraštruktúra dnes nedokáže existovať bez podpory z verejných zdrojov.

Spoločnosť Letisko Piešťany stále zápasí s dlhom viac ako dva milióny eur, významnú časť z neho tvoria nezaplatené dane Piešťanom. Ďaleko má aj k vyrovnanému rozpočtu, letisko vlani prepravilo len 1 294 osôb. Viskupič však prezentoval viaceré úspechy, ako je napríklad zvýšenie tržieb v prvom polroku tohto roku, získanie tohtoročných sezónnych charterových letov do Turecka a Egypta, ale aj návrat leteckých dní do Piešťan. Prečítal aj podporné stanovisko k záchrane letiska zo strany vedenia Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany, ktoré sa doteraz k tejto infraštruktúre správali veľmi zdržanlivo.

Mestské zastupiteľstvo v Piešťanoch už podobné uznesenie schvaľovalo začiatkom minulého roku. Pre administratívne zmeny bolo potrebné schváliť ho nanovo, aj keď už s inou čiastkou.

Trnavský samosprávny kraj je majoritným akcionárom spoločnosti Letisko Piešťany. Predchádzajúce vedenie kraja plánovalo dať spoločnosť do likvidácie, čo by znamenalo koniec leteckej prevádzky v Piešťanoch. Viskupič v kampani pred voľbami v roku 2017 sľuboval záchranu a „rozlietanie“ letiska. Vytvoril krízový manažment, noví členovia orgánov letiska pracujú bez nároku na odmenu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #Trnavský samosprávny kraj #letisko Piešťany