USA zažívajú najdlhšie obdobie rastu v histórii

Americká ekonomika minulý mesiac zrejme prekonala dôležitý míľnik a zažíva najdlhšie obdobie ekonomickej expanzie.

02.07.2019 06:56
debata (12)

Ekonomika pokračuje v expanzii už vyše desať rokov. Podľa údajov National Bureau of Economic Research teraz ekonomika rastie 121. mesiac za sebou, teda od konca veľkej recesie v júni 2009, uviedol server foxbusiness.com. Predchádzajúci rekord trval 120 mesiacov – od marca 1991 do marca 2001. Toto obdobie ukončilo spľasnutia tzv. internetovej bubliny, ktoré prinieslo pád radu akcií technologických firiem až k nule a krach mnohých firiem.

Tempo rastu USA je ale teraz pomalšie ako v iných obdobiach ekonomickej expanzie. V období predchádzajúceho rekordu v 90. rokoch hrubý domáci produkt rástol v priemere o 3,6 percenta. Pri porovnaní desiatich najdlhších období ekonomickej expanzie od konca druhej svetovej vojny predstavoval priemerný rast 4,3 percenta. V terajšom rekordnom období je priemer len 2,3 percenta ročne.

Ekonómovia tiež upozorňujú, že tento rast neprináša všetkým Američanom rovnaké výhody. Profesor Coloradskej štátnej univerzity Steven Pressman, ktorý sa zameriava na príjmové nerovnosti, uviedol, že 60 percent hospodárskych ziskov z posledného desaťročia putovalo k jednému percentu najbohatších. Ostatným ľuďom sa príjmy zlepšili o menej ako päť percent alebo dokonca o menej ako jedno percento ročne.

Podľa údajov centrálnej banky USA (Fed) stúplo celkové bohatstvo domácností za posledné desaťročie o 80 percent. Celkové bohatstvo zahŕňa hodnotu domov, akcií a peňazí na bankových účtoch mínus pôžičky domácností, vrátane hypoték a kreditných kariet. Viac ako tretinu tohto zisku získalo jedno percento najbohatších. Iba 25 percent putovalo k domácnostiam strednej až vyššej strednej triedy. Najchudobnejšie polovici populácie sa bohatstvo zvýšilo len o necelé dve percentá, uviedla agentúra AP.

Najbohatším rodinám príjmy rastú najviac vďaka väčšiemu podielu finančného majetku, ako sú akcie, na ich bohatstve. Ceny akcií sa od svojho vrcholu pred recesiou takmer zdvojnásobili. Indexy S&P 500 a Dow Jones sú blízko svojich rekordov, keď v júni zaznamenali najlepší výkon od roku 1955.

Stredná trieda má svoje bohatstvo spojené prevažne so svojimi domami. Priemerná cena domu však podľa Pressmana stúpla zo svojho vrcholu v roku 2006 menej, než je miera inflácie. Menej Američanov zo strednej triedy tiež teraz vlastní dom a ceny domov výraznejšie rástli v bohatších metropolitných oblastiach na pobreží než v menších mestách a poľnohospodárskych oblastiach.

Pressman tiež upozornil na niektoré nefinančné ukazovatele, ako je priemerná dĺžka života a pôrodnosť, ktoré klesajú najmä u chudobných. Stále viac mladých tiež žije s rodičmi a odkladá manželstvo.

„Tieto veci sa zvyčajne dejú v čase ekonomickej recesie a krízy,“ uviedol. To je možno aj dôvod, prečo nedávny prieskum spoločnosti Bankrate ukázal, že bežní Američania sú v hodnotení stavu ekonomiky menej pozitívni než odborníci.

Kým 39 percent opýtaných si myslí, že ekonomika na tom „nie je tak dobre“ alebo je na tom „biedne“, všetci odborníci označili stav ekonomiky za „skvelý“ či „dobrý“. Pätina Američanov sa pritom domnieva, že sa už začala recesia.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #HDP