Čína sa rýchlejšie otvorí svetu, zmierňuje obmedzenia pre investorov

Čína zruší obmedzenia pre zahraničných investorov vo svojom finančnom sektore v roku 2020, o rok skôr, než pôvodne plánovala. Oznámil to v utorok premiér Li Kche-čchiang.

02.07.2019 09:18
debata (1)

Okrem toho otvorí aj svoj výrobný sektor vrátane automobilového priemyslu a zároveň zredukuje tzv. negatívny investičný zoznam, ktorý obmedzuje zahraničné investície v niektorých oblastiach, povedal Li Kche-čchiang na ekonomickom fóre v prístavnom meste Ta-lien na severovýchode Číny.

Oznámenie o urýchlení tempa otvárania sa zahraničným investorom prišlo po tom, ako sa prezidenti Číny a Spojených štátov počas víkendu dohodli na obnovení obchodných rozhovorov v ďalšom pokuse o dohodu a ukončenie sporu o clá.

Analytici však pochybujú o tom, že prímerie povedie k trvalému uvoľneniu napätia a varujú, že pretrvávajúca neistota by mohla utlmiť výdavky podnikov a globálny rast.

Čína sa snaží pohnúť vpred a ukázať svetu, že nezastaví otváranie svojho finančného sektora, uviedol premiér a dodal, že vláda v budúcom roku zredukuje aj obmedzenia v prístupe na trh pre zahraničných investorov v sektore telekomunikačných služieb a dopravy s pridanou hodnotou.

V nedeľu Čína znížila počet sektorov, na ktoré sa vzťahujú reštrikcie pre zahraničné investície na 40 zo 48 v predchád­zajúcej verzii z júna minulého roka.

Lídri skupiny G20 na záver víkendového summitu varovali pred rastúcimi rizikami pre globálnu ekonomiku, ale priamo neodsúdili protekcionizmu. Namiesto toho žiadali slobodné a spravodlivé obchodné prostredie.

Li Kche-čchiang v utorok povedal, že protekcionizmus vo svete rastie, ale nemenoval pritom konkrétne krajiny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Čína