Česi a Rusi sa sporia o nebo, vyústilo to do zrušenia letov ruského Aeroflotu

Do zrušenia štyroch spiatočných letov ruskej spoločnosti Aeroflot medzi Prahou a Moskvou v utorok vyústil spor ruských a českých úradov o povolenie preletov.

02.07.2019 18:16
debata (29)

Česko podľa ministerstva dopravy zrušilo povolenie spojom Aeroflotu, keď Rusko obmedzilo prelety ČSA cez sibírsku časť ruského územia. Povolenie pre ruské aerolinky v Česku aj pre prelety ČSA cez Sibír boli nakoniec dočasne obnovené do 7. júla, o prevádzke sa bude ďalej rokovať budúci týždeň.

Rusko patrí k dlhodobo najvyťaženejším leteckým destináciám z Česka. Utorková situácia v leteckej doprave medzi oboma krajinami je podľa ministerstva dopravy výsledkom toho, že Rusko jednostranne obmedzilo prelety ČSA cez Sibír, čo sa dotklo linky českého dopravcu z Prahy do juhokórejského Soulu. Česká strana obmedzila lety ruských prepravcov ako odvetné opatrenie.

„Snahou českej strany nie je blokovať leteckú prevádzku medzi oboma štátmi, musí však obhajovať oprávnené záujmy svojich leteckých dopravcov,“ uviedlo ministerstvo.

ČSA patrí do skupiny SmartWings, ktorej šéf Jiří Šimáně povedal Lidovým novinám, že príčinou obchodného sporu bola snaha pridať lety ruským dopravcom. Keď s tým české ministerstvo dopravy nesúhlasilo, ruská strana spustila odvetu a zakázala ČSA lietať cez Sibír. Potom nasledovalo utorkové obmedzenia pre ruských dopravcov, ktorí zabezpečujú cesty do Prahy.

ČSA sa o odobratí práv k preletu cez Sibír dozvedeli na rokovania s ruským ministerstvom dopravy 25. júna. Podľa spoločnosti jej pritom túto možnosť garantovala medzivládna dohoda medzi Českom a Ruskom z roku 2005.

„Tento jednostranný krok ruskej strany považujeme za úplne bezprecedentný a ohrozujúci naše obchodné záujmy na linke Praha – Soul,“ uviedla hovorkyňa dopravcu Vladimíra Dufková. Utorkový spoj do Soulu s odletom o 18:30 však poletí, potvrdilo pražské letisko.

Situáciu komplikujú aj letecké dohody medzi Českom a Ruskom, ktoré sú zastarané a v mnohých ohľadoch obmedzujúce. Expert na leteckú dopravu Michal Čupa upozornil, že prevádzka medzi oboma krajinami je stále formálne podriadená medzivládnej dohode z roku 1966, ktorej obsah je však už v súčasnosti v mnohom prežitý. Napríklad predpokladá rovnaký počet frekvencií a kapacít pre dopravcov z oboch strán. Hoci obidva štáty každoročne podmienky uvoľňujú, oproti iným krajinám sú pravidlá stále veľmi zložité.

Čupa navyše pripustil, že zastavenie leteckej prevádzky môže mať horšie následky pre Česko. Súčasná situácia totiž vyvoláva neistotu, čo môže mať za následok pokles turistov smerujúcich z Ruska do Českej republiky a tým aj prípadné ekonomické straty.

O hospodárenie medzinárodného letiska v Karlových Varoch sa pre spor obáva aj Karlovarský kraj. Jediný pravidelný let na letisko prevádzkuje Pobeda, nízkonákladová dcérska spoločnosť Aeroflotu.

„V súčasnosti sa jedná o kľúčové spojenie z karlovarského letiska do Moskvy a späť a výpadok by spôsobil vážne problémy v hospodárení letiska,“ uviedla hajtmanka Karlovarského kraja Jana Mráčková Vildumetzová.

Ruské ministerstvo dopravy podľa tamojších médií dáva vinu za porušenie dohody o leteckom spojení s Ruskom českým úradom. Nemenovaný činiteľ blízky vedeniu ruskej leteckej dopravy agentúre TASS povedal, že obmedzenie počtu letov Aeroflotu z Moskvy do Prahy a späť bolo zavedené preto, lebo ministerstvá dopravy Česka a Ruska sa nedokázali dohodnúť na počte letov národných leteckých spoločností.

TASS tiež poznamenal, že trasy cez Sibír sú najkratšie a najvýhodnejšie pre mnohé zahraničné letecké spoločnosti pri preletoch z Európy do Ázie. Pre tieto lety je nutný súhlas Ruska a sú spojené s kompenzačnými poplatkami.

České obmedzenie sa pôvodne spolu s Aeroflotom týkalo tiež dopravcov Rossiya Airlines, Pobeda, Ural Airlines a Siberian Airlines. Okrem Aeroflotu oznámili zrušenie svojich utorkových spojov tiež Ural Airlines (Uralskije avialinii) s tým, že prerušujú lety do Prahy z Jekaterinburgu a z letiska Žukovskij pri Moskve. Generálny riaditeľ Sergej Skuratov agentúre TASS doobeda povedal, že spoločnosť obnovuje lety z Jekaterinburgu do Prahy.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #aerolinky