Lagardová kandiduje na šéfku ECB, MMF dočasne povedie Američan Lipton

Americký ekonóm David Lipton bude dočasným riaditeľom Medzinárodného menového fondu (MMF) po odstúpení Christine Lagardovej, ktorá bola nominovaná na post prezidentky Európskej centrálnej banky (ECB).

03.07.2019 10:37
debata (9)

„Akceptujeme rozhodnutie Lagardovej, ktorá sa dočasne vzdala svojich povinností v MMF počas nominácie,“ uviedlo predstavenstvo fondu. „Máme plnú dôveru v prvého zástupcu generálnej riaditeľky Davida Liptona ako šéfa MMF,“ doplnilo.

Lagardová v utorok oznámila, že po nominácii na post prezidentky ECB „dočasne“ odstúpi zo svojej funkcie v globálnej finančnej inštitúcii.

Lídri Európskej únie (EÚ) sa v utorok dohodli na obsadení najvyšších pozícií v bloku, politických aj ekonomických, vrátane nominácie Lagardovej, ktorá vystrieda šéfa ECB Maria Draghiho. Jeho osemročné funkčné obdobie sa končí v novembri.

Nominácia znamená, že Lagardová odstúpi z postu generálnej riaditeľky MMF dva roky pred koncom jej druhého päťročného funkčného obdobia. To odštartuje hľadanie jej náhrady.

Predstavenstvo fondu sa stretlo ešte v utorok a vymenovalo Američana Liptona, hlavného zástupcu Lagardovej, za dočasného riaditeľa inštitúcie.

Podľa tradícií inštitúcie, založenej po druhej svetovej vojne, MMF od jeho vzniku vždy viedol Európan a Američan bol na čele Svetovej banky.

V roku 2011, keď sa šéfkou fondu stala Lagardová, došlo prvýkrát k otvorenému procesu výberu vedenia MMF, v rámci ktorého mohol každý člen predstavenstva alebo zástupca krajiny navrhnúť kandidáta. Lagardová v procese „zvíťazila“ nad Agustínom Carstensom, vtedajším šéfom mexickej centrálnej banky. Získala si uznanie za to, ako viedla MMF počas globálnej finančnej krízy.

„Bola fantastickou veľvyslankyňou fondu, dokázala predať svoje myšlienky a bola veľmi dobrá v komunikácii,“ povedal Mark Sobel, bývalý predstaviteľ amerického ministerstva financií a predseda fóra menových a finančných inštitúcií.

Lagardová má podľa neho skúsenosti s menovou politikou, aj keď nikdy neviedla centrálnu banku. Jej druhé funkčné obdobie sa zhodovalo s nástupom amerického prezidenta Donalda Trumpa a konfliktmi medzi veľkými svetovými ekonomikami pre obchod, ktoré bývalá francúzska ministerka financií označila za hlavnú hrozbu pre svetové hospodárstvo.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #ECB #Christine Lagardeová