Zdražejú s gastrolístkami aj obedy?

Na obedové menu dostanú zamestnanci viac. Od júla išla hore minimálna hodnota stravných lístkov a to z 3,60 eura na 3,83 eura. Za všetkým je zdražovanie. Ceny v reštauráciách išli posledný rok hore. Tlačili na ne dražejúce potraviny, energie aj cena práce.

04.07.2019 12:00
debata (20)

„V zmysle mechanizmu zvyšovania súm stravného, ktorý je ustanovený v zákone o cestovných náhradách, bola splnená podmienka na ich zvýšenie,“ uviedlo ministerstvo práce pre agentúru SITA. Vo februári totiž mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní oproti januáru minulého roka dosiahol 105,8 percenta. Išlo o 5,8-percentné zdraženie. Stravné išlo naposledy hore v júni minulého roka.

Gastroprevádzky sa snažia podľa riaditeľky gastronomického portálu Menučka.sk Kamily Slašťanovej udržať ceny, kým sa dá. "Majitelia reštaurácií sú veľmi opatrní vo zvyšovaní ceny denného menu, keďže často aj 10– či 20-centové zvýšenie im spôsobí úbytok počtu zákazníkov,“ hovorí. Musia to však spraviť, keďže im stúpajú náklady na rôznych frontoch.

"Čoraz častejšie sa tak stretávam s tým, že na to naberú odvahu a nakoniec im znížený počet hostí vykompenzuje zvýšená cena či noví zákazníci,“ hovorí Slašťanová. Cena obedového menu sa už vo väčších mestách bežne pohybuje nad štyrmi až piatimi eurami. Je za tým podľa nej aj to, že mnohí hostia už prihliadajú nielen na cenu, ale aj kvalitu a sú ochotní si priplatiť. Stále sa však nájdu reštaurácie, kde minimálna suma gastrolístka menu pokryje.

Zvýšenie stravného pocítia najmä pracujúci, ktorí poberajú stravenky s minimálnymi hodnotami. Podľa odhadov ministerstva práce sa dotkne okolo 724-tisíc zamestnancov.

Hore išli od júla aj cestovné náhrady. Hodnota stravného sa zdvihne v prípade pracovnej cesty v dĺžke 5 až 12 hodín, pôjde nahor z dnešných 4,80 eura na 5,10 eura za každý deň, stravné pri pracovnej ceste trvajúcej od 12 do 18 hodín sa zvyšuje zo 7,10 eura na 7,60 eura a pri pracovnej ceste presahujúcej 18 hodín ide o nárast zo súčasných 10,90 eura na 11,60 eura.

Pozitívnou premenou pre zamestnancov je aj prechod od klasického papierového gastrolístka na elektronickú stravovaciu kartu. Táto zmena sa týka čoraz väčšieho počtu firiem.

„V prieskume verejnej mienky, ktorý vyhotovovalo GfK, bolo približne 16 percent opýtaných držiteľmi stravovacej karty,“ povedal Štefan Petrík, prezident Asociácie moderných benefitov. Majitelia elektronických stravovacích kariet môžu využívať aj mobilné aplikácie, cez ktoré sa dá skontrolovať zostatok sumy na účte. V prieskume GfK tiež vyšlo, že stravné lístky či karty používa 63 percent pracujúcich na trvalý pomer.

„Toto číslo už dlhé roky rastie,“ dodal Petrík. Zamestnávateľ si podľa zákona z jedného gastrolístka berie tri percentá z ceny.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #gastrolístky