Finančná správa varuje pred falošnými daňovými kontrolórmi

Finančná správa upozorňuje daňové subjekty, aby si dávali pozor na falošných kontrolórov. Ako informovala hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová, najnovšie sa objavili v Hriňovej v súvislosti s ostrým štartom systému eKasa.

04.07.2019 13:36
debata

V stredu 3. júla prišli do prevádzky v Hriňovej dve ženy, ktoré sa vydávali za príslušníčky finančnej správy. Vyžadovali od majiteľky prevádzky doklady k eKase, pričom sa nepreukázali preukazom príslušníka finančnej správy a ani nespísali zápisnicu o kontrole.

Falošné kontrolórky žiadali od majiteľky prevádzky, aby predložila fotokópiu žiadosti o pridelenie kódu eKasa a písomné potvrdenie o zakúpení certifikovaného riešenia.

Finančná správa upozorňuje daňové subjekty, aby si dali pozor na takéto podvodné konanie. V zmysle schválenej novely zákona o elektronickej registračnej pokladnici sa pokuty udelia tým podnikateľom, ktorí nepožiadali do účinnosti zákona o pridelenie kódu eKasa. Potvrdenie od výrobcu o objednávke cerifikovaného riešenia eKasy zákon nevyžaduje.

Kontrolórov z finančnej správy možno identifikovať na základe toho, že vždy ide o kontrolnú dvojicu, ktorá sa musí preukázať preukazom príslušníka finančnej správy. Z kontroly je následne vyhotovená zápisnica, ktorú podpisujú všetky zúčastnené osoby. Ak sa vykonáva tzv. miestne zisťovanie, daňoví kontrolóri spisujú zápisnicu o miestnom zisťovaní, ktorú podpisujú všetky osoby, ktoré sa na miestnom zisťovaní zúčastnili.

debata chyba
Viac na túto tému: #Finančná správa #eKasa #falošný daňový kontrolór