Ľudia v máji prestali nakupovať, tržby boli nižšie ako pred rokom

Tržby obchodníkov na Slovensku v máji klesli prvýkrát po takmer troch rokoch. Medziročne boli nižšie o 2,7 %.

04.07.2019 15:21
debata (7)

Predtým naposledy vykázali pokles ešte v júli 2016, avšak iba o 0,6 %. Išlo tak o najväčší medziročný pokles maloobchodných tržieb od konca roka 2012. Medzimesačne sa tržby v maloobchode znížili v máji oproti júnu o 1,9 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

"Maloobchodné tržby v máji opäť sklamali. Napriek stále silnému trhu práce i nadpriemerne silnej spotrebiteľskej dôvere sa slovenskému maloobchodu posledné mesiace nedarí,“ komentoval zverejnené dáta analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Ako dodal, v máji klesali tržby tak v potravinovom, ako aj v nepotravinovom segmente maloobchodu. "O niečo významnejšie klesali tržby v potravinovom segmente, kde v medzimesačnom porovnaní nastala aj očakávaná korekcia aprílového veľkonočného efektu,“ hovorí.

Medziročný vývoj tržieb v maloobchode pritom podľa štatistikov v máji ovplyvnil ich pokles v maloobchode so zariadeniami pre informačné a komunikačné technológie o 8,6 %, maloobchode v nešpecializo­vaných predajniach o 5,1 %, maloobchode ostatného tovaru v špecializovaných predajniach o 4,1 % a v maloobchode s ostatným tovarom pre domácnosť v špecializovaných predajniach o 2,6 %. Medziročne vyššie tržby boli najmä v maloobchode s tovarom pre kultúru a rekreáciu o 22,2 % a v maloobchode s potravinami, nápojmi a tabakom v špecializovaných predajniach o 14,6 %.

Z ďalších segmentov vnútorného obchodu vykázali medziročný pokles tržieb aj veľkoobchodníci, a to o 0,8 %. Naopak, tržby rástli v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 6,8 % a výrazne stúpli tržby v ubytovaní o 24,7 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 16,5 %. Výrazné boli aj medzimesačné rasty v ubytovaní o 11,4 % a v pohostinstvách o 10,2 %. Treba však pripomenúť, že práve v máji sa na Slovensku odohrával svetový hokejový šampionát. Tržby v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov v máji oproti aprílu stúpli len mierne o 1,6 % a vo veľkoobchode, naopak, klesli o 1,6 %.

Ako dodáva analytik, spotrebiteľská nálada a fundamenty podporujúce spotrebu domácností zostávajú na Slovensku silné, zdá sa však, že domácnosti sú vo svojich výdavkoch predsa len opatrnejšie. "Očakávame teda, že rast maloobchodných tržieb sa v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi citeľnejšie spomalí a aj najbližšie mesiace budeme pozorovať skôr stagnáciu tržieb ako ich dynamický rast,“ uviedol Koršňák s tým, že na prelome rokov nie je možné vylúčiť už ani dlhodobejší pokles tržieb.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #maloobchod