Na stavbe diaľnice D3 na Kysuciach pracovali ľudia načierno

Inšpektorát práce v Žiline pri kontrole na stavbe úseku diaľnice D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec zistil nelegálne zamestnávanie.

04.07.2019 15:51
debata (2)

Podozrivé z nelegálneho zamestnávania sú štyri kontrolované subjekty, pre ktoré vykonávali pravdepodobne nelegálnu prácu viaceré osoby pochádzajúce zo Slovenska a z Ukrajiny. Informoval o tom vo štvrtok Národný inšpektorát práce (NIP). Inšpektori počas akcie na stavbe v stredu 3. júla skontrolovali celkom 92 podnikateľských subjektov, z toho 36 spoločností s ručením obmedzeným a 56 živnostníkov.

Ak sa preukáže porušenie zákazu nelegálneho zamestnávania, inšpektorát práce uloží pokutu zamestnávateľovi alebo fyzickej osobe od dvetisíc do dvestotisíc eur a ak ide o nelegálne zamestnávanie dvoch a viac fyzických osôb súčasne, tak najmenej päťtisíc eur. „Inšpektorát práce v Žiline bude v letných mesiacoch vo zvýšenej miere vykonávať kontroly s obdobným zameraním,“ upozornil hlavný inšpektor práce žilinského inšpektorátu práce Rudolf Kubica. Pri kontrolnej akcii na stavbe diaľnice asistovali príslušníci oddelenia cudzineckej polície Policajného zboru v Žiline a obvodného oddelenia polície v Čadci.

Nelegálna práca a nelegálne zamestnávanie sú podľa NIP celospoločenský problém, keďže majú negatívny dopad na zamestnancov, podnikateľské prostredie i na celú spoločnosť, ktorá stráca na nezaplatených daniach a odvodoch. Nelegálna práca podľa NIP navyše znamená zvýšenú nezamestnanosť. „Osoby, ktoré pracujú nelegálne, sa vystavujú problémom, napríklad s nárokom na mzdu, stravovanie, zákonom stanovenú maximálnu výmeru pracovného času, minimálnu výmeru oddychu, či na dovolenku. Riskujú aj problémy pri uplatňovaní si nároku na dôchodok, čo si však často uvedomia až neskôr,“ uviedol hovorca NIP Ladislav Kerekeš. Ako dodal, zamestnávatelia, ktorí nelegálne zamestnávajú, krivia rovnosť podmienok na podnikanie, deformujú trh a zároveň sa vystavujú vysokým pokutám a ďalším sankciám, vrátane zrušenia živnostenského oprávnenia.

Ministerstvo dopravy a výstavby SR sa k téme nechcelo vyjadriť a odporučilo obrátiť sa na Národnú diaľničnú spoločnosť, ktorá zastrešuje priebeh prípravy a výstavby diaľnic. „Národná diaľničná spoločnosť dôrazne odmieta akékoľvek porušovanie zákona zo strany NDS. Zodpovednosť za pracovnoprávne vzťahy na stavbe nesie výhradne zhotoviteľ stavby a NDS nemá právo do pracovnoprávnych vzťahov zasahovať,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa NDS Michaela Michalová. „NDS, samozrejme, víta aktivitu inšpektorátu práce a je pripravená poskytnúť súčinnosť pri kontrolách na stavbách, ktoré odovzdala zhotoviteľom na realizáciu diaľničných úsekov,“ dodala Michalová.

Investorom stavby D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec v dĺžke 5,7 kilometra je Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS). Hlavným zhotoviteľom je združenie firiem Strabag, s. r. o. (vedúci člen), PORR, s. r. o., a Hochtief CZ, a. s. Stavebné práce na úseku za zmluvnú cenu vyše 239 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty sa začali koncom roka 2016 a majú byť hotové v závere roka 2020. Stavebný dozor zabezpečujú firmy BUNG Slovensko, s. r. o., a INFRAM SK, s. r. o. Výstavba D3 je spolufinancovaná zo zdrojov Európskej únie a zo štátneho rozpočtu cez Operačný program Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020.

.....

VIDEO: Ako zapadne diaľnica na Kysuciach do prírody a panorámy miestnych svahov? Bude obchvat Čadce hotový podľa plánu v decembri 2020? Pozrite si video TV Pravda s komentárom.

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #čierna práca #D3