Euro aj dolár slabnú pre klesajúce výnosy štátnych dlhopisov

Euro sa vo štvrtok ocitlo blízko dvojtýždňového minima, zatiaľ čo americký dolár zostúpil zo svojich nedávnych dlhodobých maxím.

05.07.2019 06:00
debata (7)

Na obe meny nepriaznivo pôsobil pokračujúci pokles výnosov štátnych dlhopisov, na euro tiež nominácia šéfky Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardovej do čela Európskej centrálnej banky (ECB).

Krátko pred 17:00 SELČ vo štvrtok dolár k japonskému jenu vykazoval sotva merateľnú stratu a pohyboval sa blízko 107,79 JPY. Podobne euro k jenu sa nachádzalo bez výraznejších zmien na 121,62 JPY. Jednotná európska mena euro k doláru pridávala menej ako 0,1 percenta na 1,1283 USD.

Dolárový index, ktorý vyjadruje hodnotu dolára ku košu šiestich hlavných svetových mien, sa nachádzal blízko 96,75 bodu. Oproti predchádzajúcemu záveru tak mal iba nepatrnú stratu. Aktivita na devízových trhoch bola však slabšia pre štátny sviatok v USA.

Globálny trh s dlhopismi ovplyvňujú očakávania, že centrálne banky zavedú uvoľnenejšiu menovú politiku. Euro oslabila správa o nominácii Lagardovej do čela ECB. Lagardová je totiž považovaná za takzvanú holubicu – teda bankára, ktorý presadzuje uvoľnenú menovú politiku a ktorý uprednostňuje hospodársky rast aj za cenu dočasne vyššej inflácie.

Dolár je pod zvýšeným tlakom pre vyhliadky na zníženie úrokových sadzieb v Spojených štátoch.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #dolár