Ruská plávajúca jadrová elektráreň sa vydá na cestu, kritici ju volajú "plávajúci Černobyľ'"

Prvá plávajúca jadrová elektráreň na svete sa chystá vyplávať na Čukotku. Na ruskom projekte za niekoľko miliárd dolárov, pomenovanom Akademik Lomonosov, sa v Murmansku dokončujú posledné práce a loď ešte vonia čerstvou farbou.

05.07.2019 14:45
Akademik Lomonosov, jadrová elektráreň Foto:
Plávajúca jadrová elektráreň Akademik Lomonosov na záberoch z konca apríla.
debata (124)

Plávajúca jadrová elektráreň je ako normálna loď, napriek reaktorom umiestneným vo vnútri. Plavidlo, ktoré bude odeté do ruskej trikolóry, teda bielej, modrej a červenej, je zatiaľ zakotvené v prístave. O pár mesiacov má začať prevádzku s dvoma tlakovými vodnými reaktormi na palube. Uviedla to v piatok agentúra DPA.

Konštrukcia pripomína obrovské atómové ľadoborce, ktoré sa desiatky rokov plavia na sever od Ruska s jadrovým pohonom. Kritici varujú pred možnou katastrofou v Severnom ľadovom oceáne a zariadenie označujú za „plávajúci Černobyľ“.

Remorkéry v auguste odtiahnu 144 metrov dlhé a 30 metrov široké plavidlo po 4000 kilometrov dlhej trase na severovýchod Ruska. Neskôr v tomto roku bude elektrina vyrábaná pri pobreží Čukotky zásobovať energiou najsevernejšie ruské mesto Pevek a zariadenia na ťažbu ropy a zemného plynu. Projekt je súčasťou plánu ruskej vlády oživiť odľahlý, ale na suroviny bohatý región.

„Plávajúce jadrové elektrárne prinášajú mnoho výhod,“ hovorí inžinier Vladimir Iriminku, ktorý má na akademikov Lomonosovovi na starosti ochranu životného prostredia. „Odľahlé regióny z nich môžu profitovať bez toho, aby na seba vzali nejaké veľké záväzky,“ hovorí, zatiaľ čo v pozadí hučia tiché motory v strojovni.

Náklady na takúto námornú jadrovú elektráreň neboli upresnené. Akademik Lomonosov má vyrábať zhruba 70 megawattov elektriny, ktoré budú následne napájať lokálne siete. Má byť schopný obslúžiť mesto so 100 000 obyvateľmi; Pevek má podľa dostupných údajov približne 4000 obyvateľov.

Existujúca elektráreň v regióne Bilibino je na permafroste, teda večne zamrznutej pôde, je zastaraná a hrozí dopadmi na životné prostredie. Klimatické zmeny pritom spôsobujú topenie permafrostu.

„Plávajúca jadrová elektráreň je oveľa bezpečnejšia než čokoľvek, čo sme doteraz videli. Môže vydržať aj tú najsilnejšiu vlnu cunami a je nepotopiteľná,“ uisťuje námestník náčelníka elektrárne Dmitrij Alexejenko. Zariadenie je podľa neho nachystané aj na prípadné teroristické útoky; armáda ho bude strážiť a chrániť na mori, na zemi i vo vzduchu.

Kým napríklad Nemecko ustupuje od jadrovej energie po havárii v japonskej Fukušime a existujúce elektrárne plánuje do roku 2022 uzavrieť, Rusko má úplne iný plán. Celkovo má krajina v prevádzke viac ako 30 jadrových elektrární. Okrem toho Moskva investuje do nových jadrových elektrární prostredníctvom spoločnosti Rosatom najmä v bývalých sovietskych republikách, ktoré nemajú ani know-how ani dostatočné zdroje.

Rosatom, ktorý po celom svete zamestnáva približne 250 000 ľudí, plánuje jadrové elektrárne aj v Indii, Bangladéši a Turecku.

Stavba jadrovej elektrárne Astravec v Bielorusku, blízko Litvy, je ale kontroverzná. Pôjde o prvú jadrovú elektráreň v bývalej sovietskej republike s autoritárskym režimom, ktorá bola spolu s Ukrajinou v roku 1986 tvrdo zasiahnutá katastrofou v Černobyle. Šok je stále veľký, ľudia majú zdravotné následky aj desiatky rokov po havárii.

„Rusko plánuje oveľa viac, rozširujeme sa,“ hovorí inžinier na plávajúcej jadrovej elektrárni v Murmansku. Ak bude projekt úspešný, bude možné vybudovať celú flotilu plávajúcich jadrových elektrární. Veľký ohlas má v juhovýchodnej Ázii. Ruskí experti sa preto domnievajú, že Akademik Lomonosov je akousi vzorovou jadrovou elektrárňou pre potenciálnych záujemcov.

Akademik Lomonosov je prvá plávajúca elektráreň na svete vyrobená v Petrohrade na komerčné použitie. Podobnú elektráreň začala stavať koncom roka 2016 Čína, ktorá počíta s jej nasadením do prevádzky v roku 2020.

Ako plávajúcu jadrovú elektráreň využívala americká armáda v rokoch 1968 až 1975 v Panamskom prieplave dopravnú loď Sturgis. Tá mala na palube reaktor s výkonom desať megawattov.

124 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #jadrová energetika #Lomonosov