Slovenská informačná služba si posvietila na energetiku

O energetiku sa v minulom roku zaujímala aj Slovenská informačná služba (SIS). Zistila viacero podozrení z poškodzovania hospodárskych záujmov štátu v štátnych energetických spoločnostiach.

05.07.2019 15:09
debata (1)

„Informovali sme napríklad o zhoršujúcej sa finančnej situácii v energetickej spoločnosti s významným majetkovým podielom štátu, ktorá by mohla viesť až k jej neschopnosti uhrádzať svoje záväzky,“ uvádza vo svojej správe SIS.

Vážne podozrenia zistila aj na nemenovanej dostavbe významného energetického projektu. Ako ďalej uviedla vo svojej správe, príjemcov informovala o podozreniach z predražených alebo fiktívnych dodávok tovarov a služieb. Toto všetko môže podľa nej projekt zbytočne predražiť, pričom následne sa dostavba energetického projektu aj predĺži.

SIS sa v kontexte zahraničných obchodných vzťahov dlhodobo sústreďuje najmä na identifikáciu a prognózu hroziaceho prerušenia alebo vážnejšieho zníženia dodávok zemného plynu z Ukrajiny na Slovensku. Krátkodobé narušenie štandardného priebehu tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu zaznamenali plynári len začiatkom marca minulého roku. Podľa Slovenskej informačnej služby za tým možno hľadať výsledky arbitráže medzi ruským Gazpromom a ukrajinským Naftogazom.

Informačná služba venovala pozornosť aj problematike presmerovania tranzitu ruského zemného plynu mimo územia Slovenska po roku 2020. Plánuje sa totiž výstavba plynovodov Nord Stream 2 a Turecký prúd. „Vzhľadom na to, že dostavba plynovodu Nord Stream 2 je čoraz pravdepodobnejšia, analyzovali sme dôsledky prípadného presmerovania tranzitu a alternatívne možnosti využitia existujúcej tranzitnej plynovodnej sústavy,“ konštatovala SIS.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #Slovenská informačná služba