Stretnutia svetovej elity už možno nebudú v Davose. Je tam draho

Svetové ekonomické fórum (WEF), ktorého dejiskom je takmer už 50 rokov švajčiarske lyžiarske stredisko Davos, bude možno časom hostiť iná lokalita.

07.07.2019 13:19
debata (7)

Nevylúčil to zakladateľ fóra Klaus Schwab, podľa ktorého začína byť Davos príliš drahý, a to aj pre politické a ekonomické elity, ktoré sa v ňom každoročne v januári schádzajú. V januári budúceho roka sa v stredisku má uskutočniť už 50. Svetové ekonomické fórum.

V rozhovore pre noviny Südostschweiz, ktorý bol zverejnený v sobotu, Schwab naznačil, že nevylučuje presun WEF na iné miesto, a to pre vysoké ceny. „Situáciu komplikuje rast cien,“ povedal v rozhovore, o ktorom informovala agentúra DPA.

Dodal, že by bol rád, ak by WEF pokračoval v Davose, aby sa však fórum v stredisku udržalo, musí mať k dispozícii minimálne 2800 hotelových izieb za prijateľné ceny a zároveň zabezpečené dostatočné ubytovanie pre zamestnancov. „Ak tieto podmienky nebudú splnené, budeme sa musieť poobzerať po iných lokalitách, aj keď s ťažkým srdcom,“ povedal Schwab.

Počas konania konferencie, čo býva pravidelne na konci januára, dosahujú ceny hotelových izieb a apartmánov aj tisícky eur za noc. Schwab dodal, že účastníci WEF si radi zaplatia za kvalitné služby, v niektorých prípadoch tam však už ide o nadmerné predražovanie. „Účastníci reagujú veľmi citlivo, ak majú pocit, že sú využívaní,“ uviedol.

WEF je medzinárodné fórum, na ktorom svetoví lídri, predstavitelia firiem a podnikatelia diskutujú o aktuálnych udalostiach a problémoch vo svete a ekonomike. Každoročne sa na ňom zúčastňuje približne 3000 ľudí. Davos bol strediskom každého WEF od roku 1971, až na rok 2002. V danom roku Schwab presunul fórum mimoriadne do New Yorku s cieľom vyjadriť solidaritu s USA po teroristických útokoch 11. septembra 2001.

.....

VIDEO: Prečo sa nepoučíme z minulosti a aké dôsledky na ľudí a planétu môže mať ďalšie prehlbovanie príjmovej nerovnosti? Pozrite si video s expertkou na sociálnu problematiku.

Video
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Davos #Svetové ekonomické fórum