Staré dlhy nemusia zaniknúť

Od januára budúceho roka zákon zastaví exekúcie staršie ako päť rokov. Do praxe vstúpi oklieštená verzia dlho očakávanej exekučnej amnestie, o ktorej sa hovorilo štyri roky. Táto verzia s odpúšťaním dlhov tak celkom nepočíta. Veritelia nie sú novým zákonom nadšení.

07.07.2019 18:41
Gábor Gál Foto: ,
Na snímke minister spravodlivosti SR Gábor Gál
debata (41)

Zákon o zastavení exekúcií, ktorý schválila Národná rada koncom júna, ukončí exekučné konania staršie ako päť rokov v prípadoch, kedy sa za posledných 18 mesiacov nevymohlo ani 15 eur.

Počet takýchto prípadov sa odhaduje na viac ako milión. Výnimku tvorí vymáhanie výživného, nepeňažného plnenia či pohľadávky inštitúcií Európskej únie. Ak budú chcieť veritelia tieto dlžoby vymáhať, budú nútení žiadať o obnovu exekučného konania, čo však už bude spojené s poplatkom 16,50 eura. Nové pravidlá sa dotknú tisícov až desaťtisícov podnikateľských subjektov.

Vládny návrh z dielne ministerstva spravodlivosti vychádza z programového vyhlásenia vlády, ktorá si dala za úlohu rýchlejšiu vymožiteľnosť práva a pomoc ľuďom nachádzajúcim sa najmä v dôsledku exekúcií v dlhovej pasci.

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most – Híd) tvrdí, že prijaté riešenie spája oba spomínané ciele. „Našli sme spravodlivý kompromis – dlžníkom síce uvoľníme ,slučku z krku', ale veritelia majú možnosť vymáhať dlh ďalej. Súdy budú odbremenené od miliónov starých exekúcií a budú mať čas rozhodovať v dôležitých veciach rýchlejšie,“ uviedol Gál. Súdy nápor veľkého množstva starých exekučných konaní dlhodobo nezvládajú. Prebieha zhruba 3,2 milióna exekučných konaní.

Zástupcovia exekútorov s ministrom nesúhlasia. „Slovenská komora exekútorov pripúšťa, že nová norma môže pomôcť odbremeniť súdy. Naďalej však zastáva názor, že (zákon) nepomôže tým dlžníkom, ktorí poctivo splácajú svoje záväzky a môže povzbudiť špekulantov, aby sa svojim povinnostiam vyhli,“ reagoval prezident komory Miroslav Paller. Zároveň vyjadril obavu časti právnickej obce z toho, že niektoré časti zákona môžu byť v rozpore s ústavou.

Podobný názor zastávajú aj spoločnosti, ktoré sa zaoberajú inkasom pohľadávok. Podľa ich analýzy je každá piata exekúcia vymožená až po piatich rokoch. "Namiesto toho, aby štátne orgány podporovali zodpovedné správanie svojich občanov a tak predchádzali vzniku finančných problémov, štát priamo navádza na nezodpovedné správanie a hovorí, že sa oplatí svoje dlhy neplatiť a že účet za neplatenie zaplatia zodpovední občania a firmy. Zastavením exekúcií sa poctiví občania poskladajú desiatkami miliónov na výpadok príjmov mnohých verejných rozpočtov,“ mieni Miriam Bednárová, hovorkyňa Asociácie slovenských inkasných spoločností.

Ministerstvo odmieta kritiku, že by nabádalo špekulantov. „Nie, pohľadávka, teda dlh nezaniká. Každý si musí byť vedomý svojej zodpovednosti, nikomu sa dlhy nemôžu odpustiť len tak. Keď napríklad občan dlhuje zdravotnej poisťovni na odvodoch a zdravotná poisťovňa zistí majetnosť dlžníka, môže ich opätovne vymáhať exekúciou po novom,“ zdôraznil rezort spravodlivosti. Rezort však zároveň dúfa, že niektorí veritelia stratia o vymáhanie problematickej pohľadávky záujem úplne, ak si spočítajú, čo im to prinesie. „Veriteľ sa bude musieť rozhodnúť, či podá návrh opätovne, alebo pohľadávku odpíše. V súčasnosti pred takú dilemu nie je postavený, a preto exekúcie často trvajú aj viac ako desať rokov,“ doplnilo ministerstvo.

Všetky zo zákona zastavené exekúcie budú môcť byť do jedného roka obnovené. Vybavovať ich bude okresný súd v Banskej Bystrici, ktorý sa špecializuje na exekučnú agendu. Celý proces od podania, cez platbu súdneho poplatku, rozhodnutie až po ukončenie exekúcie tam prebieha už iba elektronicky.

Exekútorov, ktorí na vymáhaní starých pohľadávok v posledných rokoch pracovali, bude potrebné zaplatiť. Túto povinnosť budú mať veritelia. Paušálny poplatok za jeden prípad je 35 eur. Medzi najväčších veriteľov patrí samotný štát, najmä prostredníctvom Sociálnej poisťovne a Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Rezort spravodlivosti predpokladá, že opatrenie môže v priebehu nasledujúcich štyroch rokov stáť štátny rozpočet okolo 44 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #exekúcie