Krv a lieky. Briti zaplatia za expresné doručenie pri tvrdom brexite

Britské ministerstvo zdravotníctva a sociálnej starostlivosti plánuje vynaložiť 3 mil. libier (GBP) na opatrenia zaručujúce dovoz materiálov na liečbu v prípade brexitu bez dohody.

08.07.2019 08:45
debata (2)

Rezort chce najať „expresnú prepravnú službu“ na transport liekov, krvi a tkanív na transplantáciu. Informuje o tom portál bbc.com, ktorý pripomína, že britská vláda aktuálne plánuje odchod krajiny z Európskej únie 31. októbra s dohodou alebo bez nej.

Plánuje sa zriadenie „expresnej prepravy pre nepredvídateľné situácie, aby sa podporila kontinuita dodávok liekov a medicínskych produktov,“ povedal v parlamente David Lidington z britského úradu vlády.

„Bude to opatrenie pre naliehavé nepredvídateľné situácie pre produkty, ktoré si vyžadujú rýchle doručenie, a to do 24 až 48 hodín, ak Británia odíde z EÚ bez dohody,“ konštatoval. Britské ministerstvo zdravotníctva dúfa, že to umožní, aby pacienti dostali potrebné lieky, osobitne zriedkavé s krátkou záručnou lehotou. „Vláda bude platiť za túto prepravnú kapacitu len vtedy, keď bude potrebná a využitá,“ dodal David Lidington.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #zdravotníctvo #Brexit