Erdogan odvolal guvernéra, turecká líra prudko padá

Kurz tureckej líry zaznamenal v pondelok oproti doláru prudký pokles. Dôvodom je odvolanie guvernéra centrálnej banky Murata Cetinkayu prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

08.07.2019 16:31
debata (3)

Kurz líry klesol v pondelok na 5,7849 TRY/USD. V porovnaní s predchádzajúcou uzatváracou hodnotou to znamená pokles takmer o 3 %. Analytici predpokladajú, že pokles sa tak skoro nezastaví. Od začiatku tohto roka kurz tureckej líry zaznamenal pokles oproti doláru približne o 12,3 %.

Cetinkaya, ktorý stál na čele tureckej centrálnej banky od apríla 2016 a jeho funkčné obdobie sa malo skončiť až na budúci rok, bol odvolaný bez udania dôvodu. Neskôr však turecké médiá priniesli informácie o tom, že Erdogan potvrdil jeho odvolanie pre neochotu guvernéra znížiť úrokové sadzby, čo by podľa prezidenta podporilo ekonomiku.

Centrálna banka od septembra minulého roka drží kľúčovú úrokovú sadzbu na úrovni 24 %. Jej zvýšením na túto úroveň sledovala podporu klesajúceho kurzu líry.

Odvolanie guvernéra vyvolalo obavy na trhoch o nezávislosť centrálnej banky. Nový guvernér Murat Uysal síce uviedol, že bude pokračovať v nezávislej menovej politike, niektorí analytici sa však vyjadrili, že najnovší krok ukázal, kto v skutočnosti o menovej politike rozhoduje. Najbližšie zasadnutie centrálnej banky je stanovené na 25. júla a ekonómovia očakávajú, že banka na ňom prístúpi k zníženiu úrokových sadzieb.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #líra