Benátky kúsok od katastrofy. Ďalšia loď mohla zdevastovať prístav

Veľká výletná loď Costa Deliziosa v nedeľu takmer narazila do jednej z jácht kotviacich v Benátskej lagúne v Taliansku, keď chcela vyplávať z prístavu. Príčinou bola búrka, ktorú sprevádzali silný vietor a krupobitie. Informovala o tom agentúra AP.

09.07.2019 00:00
debata (1)

Spoločnosť Costa Crociere, ktorá loď vlastní, v nedeľu vyhlásila, že 300-metrové plavidlo s kapacitou viac ako tritisíc pasažierov zasiahol „silný a nečakaný prúd vetra“.

Keď posádka 50-metrovej jachty videla, že sa k nej blíži obrovská výletná loď, jej členovia rýchlo opustili palubu a vybehli na nábrežie.

Hoci jachta, ktorá len tesne unikla stretu, meria na dĺžku 50 metrov, popri obrovskej lodi sa zdala byť nepatrná. „Vrahovia“ a „gauneri“ sú najmiernejšie výrazy, ktorými Taliani, pozorujúci situáciu, počastovali manéver. Loď podľa nich nemala v takomto počasí vôbec vyplávať. Remorkér v poslednom momente dokázal usmerniť loď von z lagúny.

Problémy lode Costa Deliziosa.

Lodivod s pomocou troch remorkérov loď odtiahol od jachty kotviacej v prístave a zabránil tak nárazu. Loď po úspešnom manévri vyrazila na plavbu smerom do južného Talianska.

Nehoda sa stala približne mesiac po tom, ako v kanáli Giudecca došlo ku kolízii medzi 13-poschodovou loďou MSC Opera s luxusným plavidlom, pričom štyria turisti utrpeli ľahšie zranenia. V Benátkach následne za zákaz vstupu veľkých lodí do prístavu demonštrovali tisícky ľudí.

Dramatické momenty s loďou MSC Opera

Domáci chcú, aby štát konal

Incidenty oživili ostrú diskusiu o tom, ako obrie lode poškodzujú krehký ekosystém lagúny. Ekológovia tvrdia, že plaviace sa kolosy prispievajú k erózii základov mesta, ktoré aj s lagúnou figuruje na zozname svetového dedičstva UNESCO.

„Hlavnú zodpovednosť za to, čo sa stalo (v nedeľu) a čo sa môže prihodiť v budúcnosti nesie ten, ktorý za posledné mesiace neurobil žiadne rozhodnutie,“ povedal starosta mesta Luigi Brugnaro. Mal pritom na mysli ministra dopravy Danila Toninelliho z protestného Hnutia piatich hviezd.

„Už sme sa vyčkávali dosť. A teraz sme veľmi nahnevaní. Už máme dosť výletných lodí pri (námestí) svätého Marka a v kanáli Giudecca. Nech minister Toninelli čo najskôr oznámi inštitúciám a občanom výsledky už x-tej kontroly, ktorú nariadil,“ dodal prvý muž Benátok.

Veľkým lodiam zmenia trasu i prístav

V roku 2017 Taliansko schválila plán rozvoja benátskej lagúny, ktorý podporuje výnosnú turistiku okružných plavieb a zároveň je šetrný k mestu. Výletné lode majú do lagúny vplávať inou cestou, nepriblíži sa pri tom k námestí svätého Marka a tie najväčšie z nich budú kotviť na druhej strane zátoky.

Tento rok majú výletné lode začať pomaly miznúť z kanála Giudecca, ktorý lemuje námestie svätého Marka a oddeľuje štvrť Dorsoduro od ostrova Giudecca. Namiesto toho budú do lagúny plávať z juhu, trasou, ktorú už teraz využívajú kontajnerové lode a ropné tankery.

Najväčšie výletné lode majú kotviť v priemyselnom prístave Marghera. Ostatné lode budú pokračovať do terajšieho terminálu. Priplávajú k nemu však z druhej strany a lagúna pod ich trasou bude musieť byť prehĺbená o niekoľko metrov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Benátky #loď