Poľsko bude potrebovať na jadrovú elektráreň 30 miliárd USD zo zahraničia

Na výstavbu prvej jadrovej elektrárne bude Poľsko do roku 2040 zrejme potrebovať od zahraničných investorov približne 30 miliárd dolárov.

10.07.2019 19:35
debata (13)

Vyhlásil to v stredu minister energetiky Krzysztof Tchórzewski. Celkovú investíciu odhaduje približne na 60 miliárd dolárov.

Poľsko, ktoré väčšinu elektriny vyrába v uhoľných elektrárňach, plánuje stavbu jadrovej elektrárne s kapacitou šesť gigawattov (GW), s prípadným rozšírením na deväť GW, aby znížilo uhlíkové emisie a zabezpečilo si dodávky elektrickej energie.

Ministerstvo energetiky predpokladá, že prvá jednotka elektrárne s kapacitou 1,0 až 1,5 GW má byť hotová do roku 2033, celý projekt šiestich až deviatich GW potom do roku 2043. Vláda teraz pracuje na financovaní projektu.

„Od investorov potrebujeme zhruba 30 miliárd dolárov, ale tieto prostriedky budú potrebné počas 20 rokov,“ povedal Tchórzewski podľa agentúry Reuters.

Poľsko dúfa, že projekt podporia Spojené štáty. Obe krajiny už podpísali memorandum o spolupráci v energetike, vrátane tej jadrovej. Minister dal najavo, že by sa mohli zapojiť aj ďalší zahraniční partneri.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #jadrová energetika