Akcie v USA sa šplhali na rekordné čísla, povzbudilo ich možné zníženie úrokov

Akcie v Spojených štátoch v stredu posilnili výroky šéfa americkej centrálnej banky (Fed) Jeroma Powella, ktoré vrátili do hry očakávania veľkej časti analytikov, že Fed zníži sadzby už na júlovom zasadnutí svojho menového výboru.

11.07.2019 06:20
debata (16)

Hlavné akciové indexy sa v reakcii vyšplhali na rekordné hodnoty a širší index Standard & Poors 500 prvýkrát krátko dosiahol hranicu 3000 bodov. Na devízovom trhu oslaboval dolár.

Index Dow Jones v závere obchodovania stúpol o 0,29 percenta na 26 860,20 bodu. Širší index Standard & Poors 500 sa nakoniec zvýšil o 0,45 percenta na 2993,07 bodu. Index technologického trhu Nasdaq potom pridal 0,75 percenta na 8202,53 bodu.

K rastu akcií prispel aj zverejnený zápis z júnového zasadnutia menového výboru americkej centrálnej banky. K skorému zníženiu základnej úrokovej sadzby sa na ňom totiž prikláňali mnohí členovia, vyplynulo z neho.

Rastu indexov najviac pomohli akcie technologických firiem Amazon, Microsoft a Apple. Pre nádej na zníženie základnej úrokovej sadzby strácali akcie finančných titulov.

Na devízovom trhu v reakcii na Powellove výroky oslaboval dolár. Šéf Fedu v kongresovom výbore povedal, že výhľad americkej ekonomiky naďalej ohrozuje napätie v obchodných vzťahoch a tiež útlm globálnej ekonomiky.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #dolár #burza