Tri štvrtiny kontrolovaných firiem mali problémy s daňami

Kontrolóri Finančnej správy SR v minulom roku vykonali 7916 daňových kontrol, ktoré sa skončili nálezom nesprávne odvedených daní v 5469 prípadoch, čo je približne 70 %. V tomto roku sa podiel odhalených nedostatkov pri kontrolách zvýšil na 75 %, informovala o tom vo štvrtok finančná správa.

11.07.2019 19:22
debata (4)

„Efektivita daňových kontrol finančnej správy sa každoročne zvyšuje. Aktuálne dosahuje 75 %. Významným spôsobom klesá aj objem zadržiavaných nadmerných odpočtov a skracuje sa čas ich kontrol,“ uviedla hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR Ivana Skokanová.

Finančná správa za prvých päť mesiacov tohto roka vykonala takmer 4000 kontrol, 4000 miestnych zisťovaní a takmer 12.000 ústnych pojednávaní.

„Výsledkom sú nálezy v objeme takmer 300 miliónov eur,“ spresnila Skokanová. Zatiaľ najvyšší daňový únik odhalený v tomto roku bol za viac ako 40 miliónov eur. Firma v tomto prípade nezahrnula do základu dane podiel na zisku komplementára, ktorý bol predmetom dane.

Ďalší významný nález bol vo výške takmer deviatich miliónov eur. V tomto prípade firma nepreukázala dodanie technologických zariadení na spracovanie mäsa pri obchodovaní v rámci podvodného karuselu. Kontrolóri finančnej správy majú podľa hovorkyne rozpracovaných ďalších 6367 kontrol.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #dane #Finančná správa