Bratislavský Volkswagen prekvapil zamestnancov: Vráťte nám časť odmien

Slovenská divízia nemeckej automobilky Volkswagen, ktorá je v krajine pod Tatrami jedným z najväčších zamestnávateľov, žiada od už bývalých pracovníkoch vrátenie časti odmien.

12.07.2019 15:11
debata (3)

Hovorkyňa spoločnosti Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovičová Makayová to ČTK zdôvodnila softvérovou chybou pri zúčtovaní prémií za minulý rok, pre ktorú väčšina súčasných a bývalých zamestnancov podniku dostala v máji vo výplate vyššiu odmenu, než na akú mali nárok.

Na prípad upozornil najčítanejší slovenských denník Nový čas. Tomu sa bývalý zamestnanec automobilky posťažoval, že má vrátiť časť odmeny, hoci v podniku už nepracuje.

Celkovú výšku chybne vyplatených odmien automobilka nezverejnila. Uviedla, iba, že jednotliví zamestnanci dostali oproti skutočnému nároku od niekoľkých eur až zhruba do 200 eur navyše. Priemerná výška odmeny za minulý hospodársky výsledok v prípade firmy, ktorá v minulom roku na Slovensku zamestnávala približne 14 800 pracovníkov, dosiahla 1630 eur.

Firma si chybu priznala a ospravedlnila sa za ňu. S odbormi sa dohodla, že súčasným zamestnancom zistený rozdiel odpočíta zo zálohy na odmenu, ktorú vypláca na jeseň. Bývalých zamestnancov zase písomne ​​požiadala o vrátenie rozdielu.

Volkswagen v uplynulých mesiacoch v rámci zvyšovania produktivity práce znížil zamestnanosť zhruba o 3000 pracovníkov. Okrem iného obmedzil najímanie ľudí cez pracovné agentúry a nepredlžoval pracovné zmluvy uzavretej na dobu určitú.

Odmenu za hospodársky výsledok vypláca firma každoročne na jar. Prémia patrí každému zamestnancovi v závislosti od dĺžky trvania pracovného pomeru v danom roku. Dostanú ju tiež zamestnanci, ktorí medzitým z podniku odišli.

Slovenské médiá s odvolaním sa na vyjadrenie advokáta napísali, že bývalí zamestnanci Volkswagenu by mali neprávom obdržanú čiastku odmien vrátiť. V opačnom prípade by firma mohla bezdôvodné obohatenie vymáhať.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen Slovakia