Facebook dostal v USA rekordnú pokutu päť miliárd dolárov

Internetová spoločnosť Facebook dostala v Spojených štátoch pokutu približne päť miliárd dolárov za porušenie ochrany súkromia. Informoval o tom dnes denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na zdroje oboznámené s prípadom. Podľa denníka o rekordne vysokej pokute rozhodla Federálna komisia pre obchod (Federal Trade Commission - FTC). Firma ani komisia sa k trestu oficiálne nevyjadrili.

12.07.2019 23:06
Facebook Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (18)

FTC začala najväčšiu sociálnu sieť sveta vyšetrovať pred viac ako rokom kvôli podozreniu, že sa citlivé osobné dáta miliónov užívateľov dostali do rúk firmy Cabridge Analytica, ktorá pracovala pre prezidentskú kampaň Donalda Trumpa. Vyšetrovanie sa sústredilo na to, či zdieľanie dát s Cambridge Analytica a ďalšie podobné zlyhania porušili dohodu s FTC z roku 2011 o ochrane súkromia používateľov.

WSJ dnes napísal, že komisia pomerom hlasov tri ku dvom rozhodla o udelení pokuty, ktorá je výrazne najvyšším peňažným trestom, aký kedy FTC vymerala. Doteraz najviac zaplatila za zlyhanie pri ochrane súkromia firma Google, ktorej FTC v roku 2012 nariadila uhradiť 22,5 milióna dolárov.

Pre pokutu podľa denníka hlasovali traja členovia komisie nominovaní za republikánsku stranu, dvojica demokratov bola proti.

Facebook s rekordne vysokou pokutou dopredu počítal a vytváral si na ňu rezervy. Najmä z toho dôvodu v tohtoročnom prvom štvrťroku poklesol jeho čistý zisk medziročne o 51 percent na 2,43 miliardy dolárov.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #facebook #digitálne súkromie