Ubytovacia platforma Airbnb sa prispôsobila pravidlám Európskej únie

Spoločnosť Airbnb spolupracuje s Európskou komisiou a orgánmi na ochranu spotrebiteľa pri zlepšovaní spôsobu zobrazovania ponúk ubytovania. Platforma ich podľa komisie zosúladila s normami podľa právnych predpisov Európskej únie v tejto oblasti. Reagovala tak na všetky požiadavky komisie a vnútroštátnych orgánov pod vedením Nórska na ochranu spotrebiteľa z júla 2018, aby svoje postupy a podmienky úplne prispôsobila pravidlám únie.

14.07.2019 09:20
debata

Komisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová povedala, že počas týchto letných prázdnin dostanú Európania presne to, čo videli pri rezervácii dovolenky.

„Spotrebitelia môžu rýchlejšie a ľahšie porovnať a rezervovať hotel alebo iné ubytovanie online. Teraz si môžu byť istí, že cena, ktorú vidia na prvej stránke, je rovnaká ako cena, ktorú napokon zaplatia,“ uviedla komisárka.

„Som veľmi rada, že spoločnosť Airbnb bola pripravená spolupracovať s Európskou komisiou a vnútroštátnymi orgánmi na ochranu spotrebiteľov, aby zlepšila fungovanie svojej platformy,“ dodala Jourová. Zároveň očakáva, že Airbnb budú nasledovať aj ďalšie platformy.

Pri vyhľadávaní ubytovania vo vybraných dátumoch používatelia vidia na stránke s výsledkami celkovú sumu vrátane všetkých povinných poplatkov (miestna daň, služby a upratovanie). Na ďalších stránkach sa odteraz nezobrazujú žiadne nečakané povinné poplatky.

„Airbnb zreteľne odlišuje, či ponuku ubytovania uverejňuje súkromný alebo profesionálny hostiteľ. Na stránke Airbnb sa nachádza ľahko dostupný odkaz na platformu na riešenie sporov online a všetky potrebné informácie, ktoré sa týkajú riešenia sporov,“ priblížila vedúca tlačového tímu Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludviková.

„Spoločnosť Airbnb upravila aj svoje podmienky poskytovania služieb, v ktorých jasne uvádza, že používatelia môžu podať žalobu proti Airbnb na súde vo svojej krajine pobytu, rešpektuje základné právo používateľov žalovať hostiteľa v prípade osobnej ujmy alebo inej škody,“ dodala Ludviková. Platforma sa zároveň zaväzuje, že nebude jednostranne meniť zmluvné podmienky bez toho, aby o tom vopred jasne informovala používateľov a dala im možnosť odstúpiť od zmluvy.

Na základe nariadenia EÚ o spolupráci v oblasti ochrany spotrebiteľa vznikla celoeurópska sieť na presadzovanie práva, ktorá spája vnútroštátne orgány v uvedenej oblasti. Vnútroštátny orgán z jedného členského štátu tak môže požiadať ďalšie orgány v inom štáte únie o pomoc pri zastavení cezhraničného porušovania právnych predpisov EÚ pri ochrane spotrebiteľa. Ide napríklad o dodržiavanie smerníc o nekalých obchodných praktikách, o právach spotrebiteľov či o nekalých podmienkach v spotrebiteľských zmluvách.

debata chyba
Viac na túto tému: #turizmus #zdieľaná ekonomika #Airbnb