Zlaté časy v Nemecku sa skončili. Pribúdajú zlé správy

Exportne orientovaná nemecká ekonomika má aktuálny problém, a to v automobilovom priemysle a strojárenstve. Väčšina expertov sa však domnieva, že pokles ich aktivity nebude taký silný ako počas finančnej krízy pred desiatimi rokmi. Národohospodári žiadajú, aby vláda situáciu zmiernila začatím veľkých investícií, znížením daní firmám a bežným zamestnancom.

14.07.2019 16:44
debata (52)

V piatok ráno bola zverejnená správa, ktorá vyvolala všeobecné znepokojenie. Automobilka Daimler oznámila, že v tomto roku očakáva menší zisk než vlani. Doteraz sa predpokladalo, že bude mať rovnaký ročný výsledok ako vlani. Výsledok bude spôsobený čiastočne okolnosťami. Koncern musí opravovať vozidlá vybavené zlými airbagmi s hrozbou pokuty za chyby v dieselových autách. Jestvuje však aj všeobecná príčina, slabý rast výroby automobilov.

Zlých správ z nemeckého priemyslu teraz pribúda. Chemický koncern BASF uviedol, že jeho zisk v tomto roku nevzrastie o 10 %, ale o 30 % klesne. Deutsche Bank informovala o rozsiahlej reorganizácii a znížení počtu svojich pracovníkov o niekoľko tisíc. Nelichotivé správy pribúdajú, takže sa dá vyvodiť záver, že sa krajina ocitla uprostred krízy konjunktúry. Informoval o tom portál denníka Süddeutsche Zeitung.

Odpoveď na otázku, či bude ešte horšie, nie je jednoznačná. V skutočnosti je situácia vážna, zlaté časy definitívne pominuli.

„Aktuálne sme vo fáze poklesu,“ povedal Gabriel Felbermayr, šéf kielskeho ústavu svetového hospodárstva. Jörg Krämer, hlavný ekonóm Commerzbank, vidí nemeckú ekonomiku kdesi uprostred „silného poklesu a recesie“.

Uplynulé mesiace boli ťažké. Objednávky neprichádzali, tvorba zisku klesla. Ekonómovia hovoria o katastrofálnom druhom štvrťroku. Znalci konjunktúry však tvrdia, že celý rok sa skončí nakoniec v pluse. Na budúci rok by mala ekonomika vzrásť o 1 %.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Nemecko #HDP