NDS a polícia si posvietia na jazdu bez diaľničnej známky

Vodičov počas leta čakajú intenzívnejšie kontroly diaľničných známok. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) spolu s Prezídiom Policajného zboru SR posilnia dohľad najmä na diaľničných hraničných priechodoch.

15.07.2019 17:08
debata (6)

NDS má podľa hovorkyne spoločnosti Michaely Michalovej na kontrolu úhrady diaľničných známok vyčlenených šesť špeciálnych vozidiel. Tie monitorujú situáciu na cestách a v spolupráci s príslušníkmi polície riešia priestupky najmä priamo na mieste, a to blokovou pokutou. „Tento rok bolo zatiaľ takýchto kontrol vykonaných 259, pričom počet udelených pokút v teréne bol 834. Z toho 78 slovenským a 756 zahraničným vodičom,“ priblížila Michalová.

Zároveň poukázala na to, že počas leta na Slovensko smeruje omnoho viac motoristov zo zahraničia ako v ostatných mesiacoch.

„Zahraničných motoristov na povinnosť úhrady elektronickej diaľničnej známky pre používanie diaľnic a rýchlostných ciest na Slovensku informuje zvislé dopravné značenie osadené bezprostredne na vstupe do našej krajiny,“ podotkla hovorkyňa.

Povinnosť úhrady diaľničných známok okrem vozidiel v teréne monitorujú aj stacionárne kamery, ktoré zachytávajú evidenčné čísla prechádzajúcich vozidiel. Tieto zábery sa následne vyhodnocujú. Porovnávajú sa so zoznamom zakúpených diaľničných známok v databáze NDS. Ak sa zistí podozrenie z porušenia povinnosti úhrady diaľničnej známky, informácie sú poskytnuté do Jednotného informačného systému v cestnej doprave. Ten je v správe Ministerstva dopravy a výstavby SR. "

Systém vyhodnotí, kto je prevádzkovateľom vozidla, či je dané vozidlo od platby oslobodené a spracuje podklad pre príslušný okresný úrad," doplnila Michalová. Samotné zasielanie rozkazu o uložení pokút je v kompetencii Ministerstva vnútra SR.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #elektronické diaľničné známky