Napodobeniny sú v kurze, lákajú cenou

Dva pásiky namiesto troch či nápis Dolče & Gabana, alebo mierne upravené logo LV? Niekedy je napodobenina rozpoznateľná na prvý pohľad, inokedy treba troška pátrať. Nefalšuje sa však len móda, fejky - teda napodobeniny značkových výrobkov - sa dajú nájsť aj medzi kozmetikou. Spoločná je však oveľa nižšia cena v porovnaní s originálom. Zohnať sa dajú on-line, ale aj v obchodoch. Slovensko nie je výnimkou.

16.07.2019 06:24
nakupovanie, kreditka, nákupné tašky Foto:
Nutkavé nakupovanie vedie k psychickým aj k finančným problémom.
debata

Fejky nakupuje aj pani Marcela z Bratislavy. "Nemôžem si dovoliť kabelku za 1 000 eur, ale páči sa mi, tak si ju kúpim, nevidím na tom nič zlé,“ priznala pre denník Pravda, ktorý ju oslovil na jednom z bratislavských trhovísk. Podobný názor má viacero ľudí, pre napodobneniny sa rovnako ako Marcela rozhodnú práve kvôli cene.

V roku 2018 zaznamenala Finančná správa 2 897 prípadov podozrenia z porušovania práv duševného vlastníctva. Išlo celkovo o 55 279 kusov tovaru v hodnote takmer 3,5 milióna eur.

"V prvom polroku zadržala Finančná správa tovar v objeme 340 378 kusov tovaru, a to pri dovoze z tretích krajín, ako aj na domácom trhu v hodnote približne 7,7 milióna eur,“ hovorí Drahomíra Adamčíková z oddelenia komunikácie Finančnej správy. Išlo najmä o textil, obuv a kozmetiku.

Ušetria peniaze, ohrozia zdravie

Výrobky ľudovo známe ako fejky nájdeme takmer všade. Stačí sa vybrať na trhoviská či presnoriť internet. Kúpiť napodobeninu značkovej kabelky či športových tenisiek nie je nič zložité. Na náš trh však už putuje aj falošná elektronika. Pri jej nákupe riskuje zákazník nielen kúpu rýchle sa kaziaceho tovaru, ale aj prípadné zdravotné problémy.

Ceny značkových produktov sa totiž pohybujú väčšinou vo vyšších cenách ako ceny falošných produktov. Podľa Adamčíkovej najviac napodobenín k nám prichádza z krajín ako Čína a Vietnam.

"V tomto roku sme zaznamenali aj deväť prípadov zaistenia tovaru väčšieho objemu nad 10-tisíc kusov,“ povedala Adamčíková. Nepozorní ľudia si niekedy v honbe za výhodnou cenou ani nevšimnú, že ide o falošný produkt. Ľudia si často donesú napodobeniny z dovoleniek. Práve tu sa dajú ľahšie zlákať na kúpu lacného fejku. Niektorí predávajúci bývajú takí dotieraví, že dovolenkárov priam prenasledujú, aby si kúpili ich produkt. No takúto kúpu treba poriadne zvážiť. Výhodná kúpa akože značkových okuliarov za desať eur síce ušetrí aj stovku eur, no výsledkom môže byť poškodenie zraku. Okuliarom totiž môže chýbať UV filter.

Mastné pokuty

V prípade, že majú colníci podozrenie o nepravosti produktu, zadržia ho. "Ak vznikne podozrenie z porušovania práv duševného vlastníctva, Finančná správa je oprávnená tovar zaistiť,“ hovorí Adamčíková. Následne o tom oboznámia majiteľa ochrannej známky či značky, vysvetľuje, ten vyhodnotí, či je tovar skutočne napodobeninou. "Na základe tejto spolupráce je možné zabrániť prepusteniu falšovaného tovaru na náš trh,“ hovorí Adamčíková. Falšovaný tovar sa zlikviduje, ak držiteľ práva a držiteľ tovaru súhlasia so zničením, dodáva.

Stáva sa, že k dohode nepríde. Vtedy zvyčajne o prípadnom porušení duševného vlastníctva rozhoduje súd – ak sa naň majiteľ značky obráti. Výrobca napodobenín sa dopúšťa trestného činu jeho výrobou. Využíva totiž dizajn firmy, ktorá ho vlastní. Ide najmä o luxusné francúzske kabelky značky Louis Vuitton, Hermes či športové oblečenie značky Nike, Adidas.

"Colný úrad má právomoc uložiť sankcie – prepadnutie tovaru a pokuty v rozmedzí od 200 do 135 000 eur podľa konkrétnych okolností spáchaného skutku,“ hovorí Adamčíková. Zaistený tovar končí podľa nej väčšinou v spaľovni. Dohľad nad trhom robí aj Slovenská obchodná inšpekcia (SOI). Rieši však skôr podnety spotrebiteľov či prípadné zdravotné riziká predávaného tovaru.

"Slovenská obchodná inšpekcia nevykonáva ochranu práv duševného vlastníctva – čomu hovoríme aj napodobeniny,“ povedala hovorkyňa SOI Danuša Krkošová. Fejky by tak inšpektori SOI riešili len v prípade ohrozenia zdravia alebo nekalých obchodných praktík predajcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #napodobenina #fejk