Malajzia pohrozila Európe obchodnou vojnou. Pre palmový olej

Malajzia podá sťažnosť na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) na Európsku úniu (EÚ), ktorá plánuje postupne do roku 2030 zrušiť používanie palmového oleja v biopalivách. Oznámila to v utorok WTO.

16.07.2019 09:15
debata (10)

Krajina juhovýchodnej Ázie je po Indonézii druhým najväčším výrobcom palmového oleja na svete a plán EÚ ju tvrdo zasiahne.

„Malajzia podá sťažnosť WTO, dúfajme do novembra,“ povedala pre agentúru AFP ministerka Teresa Kokková zodpovedná za produkciu jedlých rastlinných olejov.

Dodala, že generálna prokuratúra už pracuje na sťažnosti a Malajzia dúfala, že v tomto prípade bude spolupracovať s Indonéziou.

Palmový olej je hlavnou zložkou širokej škály produktov od potravín až po kozmetiku. Ale zároveň je „kontroverznou komoditou“, pretože podľa ekológov v uplynulých desaťročiach zapríčinil rozsiahle odlesňovanie. Palmovým plantážam museli ustúpiť obrovské rozlohy dažďového pralesa.

V Európe jeho použitie v potravinách a kozmetike už kleslo, čiastočne kvôli tlaku zo strany environmentálnych skupín na veľké spoločnosti, ale v biopalivách sa stále zvyšuje.

Premiér Mahathir Mohamad v marci kritizoval rozhodnutie EÚ obmedziť palmový olej aj v biopalivách a povedal, že riskuje otvorenie obchodnej vojny s Malajziou. Varoval tiež pred odvetou vo forme nákupu nových stíhacích lietadiel z Číny, namiesto od európskych výrobcov stíhačiek Rafale alebo Eurofighter Typhoon.

Minulý týždeň indonézsky prezident Joko Widodo sľúbil, že bude bojovať proti plánom EÚ a vyhlásil, že „palmový olej je pre Indonéziu strategickou komoditou“.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #indonézia #Malajzia #palmový olej #obchodná vojna