Dovolenky pri mori zdraželi, no stále vedú

Rast cien neobišiel ani dovolenky. Hoci sa nedá hovoriť o dramatickom zdražení, dovolenkári si predsa len priplatia. A to aj takmer 40 eur za all inclusive zájazd. Nájdu sa aj destinácie, čo si udržali ceny z minulého roka. S vyššími výdavkami musia vo väčšine prímorských krajín rátať aj tí, čo uprednostňujú stravovanie po vlastnej linke. V niektorých destináciách vyjdú potraviny aj o pätinu drahšie.

16.07.2019 15:00
dovolenka, rodina, more Foto:
Čoraz viac ľudí si vyberá termín dovoleniek v mesiacoch jún či september.
debata (4)

„Ide o nárast medzi dvomi až piatimi percentami,“ hovorí riaditeľ CK FIFO Tibor Bajaník. Pri priemernej cene leteckej dovolenky 750 eur zaplatí dovolenkár podľa neho o 15 až 37 eur viac ako vlani. Cena dovolenky sa odvíja od rôznych faktorov. Zaváži nielen destinácia, ale aj druh izby, náročnosť zákazníka či vzdialenosť od pláže. Ale hlavne termín. Pri termínoch dovolenky pred a po hlavnej sezóne sa cena ubytovania môže líšiť aj o 40 percent sumy. Medzi dovolenkármi vedie túto sezónu Turecko, Grécko, Bulharsko, Španielsko.

„Jednoznačným lídrom v organizovanom cestovnom ruchu je pre túto sezónu Turecko,“ hovorí Jana Varinská zo Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr. Z exotiky je v obľube Omán, Kuba a Mexiko. V kombinácii organizovaného cestovného ruchu a individuálnej dopravy dominuje podľa Varinskej stále Chorvátsko. Práve „slovenské more“ vyjde v prípade vlastnej stravy z prímorských destinácií najlacnejšie. „Najmenšie rozdiely na cenovkách potravín v obchodoch by mali Slováci pocítiť v Chorvátsku, kde sú v priemere len o necelé štyri percentá vyššie ako v našej ekonomike,“ hovorí analytička Slovenského farmárskeho družstva Eva Sadovská. Dole tu išla len zelenina, ktorá je aktuálne o 2,2 percenta lacnejšia ako vlani, dodáva analytička.

Vysoké ceny sa nevyplatili

Zdražovanie dovoleniek pri mori sa veľmi nevyplatilo chorvátskym majiteľom nehnuteľnosti, ktorí najmä v menej známych destináciách čelia úbytku turistov a výsledkom sú neobsadené izby. Aktuálne sa preto ubytovanie na sedem nocí dá na internete zohnať za 80 eur. Napriek tomu pre lepšie služby značná časť zahraničných turistov toto leto preferuje Turecko a Grécko.

Najdrahšie vychádza nákup vlastných potravín podľa Sadovskej v Taliansku, kde sú ceny o 22,3 percenta vyššie ako u nás. Najviac si tu naši dovolenkári priplatia za mäso, ktoré je o viac ako polovicu drahšie ako na pultoch slovenských obchodov. „O vyše tretinu viac tu stojí aj chlieb a pečivo, ale aj mlieko, syry a vajcia. Tie sú o tretinu drahšie aj v Grécku, kde potraviny vyjdú o 13,9 percenta viac ako u nás,“ dodáva Sadovská.

Lacnejšie ako doma nakúpia tí, čo vycestujú k českým a maďarským susedom – jedlo tam vyjde o desatinu lacnejšie. Výlet s vlastnou stravou sa podľa Sadovskej oplatí aj v Poľsku, kde sú ceny na pultoch až o vyše štvrtiny nižšie. Dovolenka s vlastnou stravou vyjde výhodne aj v Bulharsku. Tu sú potraviny o 19 percent lacnejšie. Za všetkým je inflácia, ktorá sa výraznejšie dotkla hlavne potravín. „Na Slovensku sú aktuálne podľa údajov Eurostatu ceny potravín o 4,2 percenta vyššie ako vlani,“ hovorí Sadovská na základe údajov za máj. Viac ako u nás draželi potraviny v Bulharsku, Maďarsku a Poľsku.

Vedú dovolenky mimo hlavnej sezóny

Čoraz viac ľudí si vyberá termín dovoleniek v mesiacoch jún či september – teda pred a po hlavnej letnej sezóne. Klienti si tak začali vyberať dovolenku už z ponúk first moment. Práve vtedy je v ponuke najviac možností. V obľube sú však aj ponuky last minute. Tam však už bývajú možnosti výberu značne obmedzené. Ide zvyčajne o posledné izby v hoteloch – klient tak nemá až taký široký výber. Ľudia si vyberajú ponuky na poslednú chvíľu hlavne pre možnosť rýchleho vycestovania.

Pre štvorčlennú rodinu vyjde takáto dovolenka približne na 2 500 eur. No musia konať rýchlo, kapacita izieb sa rýchlo vypredáva. Ak si zoberieme rodinu v počte dvaja dospelí a dve deti, môže ísť o cenu 2 500 eur v letnej sezóne. „Avšak ubytovacie kapacity s možnosťou ubytovať štvorčlennú rodinu v jednej izbe sa rýchlo míňajú. Momentálne ide o nedostatkový tovar,“ hovorí Bajaník. Treba tak konať rýchlo.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #all inclusive #dovolenka pri mori