Kontrolujú prvé eKasy, padajú prvé pokuty

Finančná správa sa pustila do kontroly zavádzania systému eKasa. V predchádzajúcich dňoch uskutočnila prvých 400 kontrol, pri ktorých zistila 200 nálezov a uložila aj pokuty za vyše 46 tisíc eur.

17.07.2019 14:39
debata (4)

Najčastejším nálezom bolo pritom nevydávanie pokladničných bločkov. Aktuálne finančná správa pritom štartuje ďalšiu kontrolnú akciu, bude zameraná na podnikateľov, ktorí mali evidovanú registračnú pokladňu a do stanoveného termínu 1. júla tohto roka nepožiadali o pridelenie kódu eKasa.

Ako na stredajšej tlačovej konferencii uviedol riaditeľ sekcie boja proti podvodom a analýzy rizík finančnej správy Ladislav Hanniker, kontrolóri sa pozreli aj na využívanie virtuálnych registračných pokladníc, kde sa objavilo využívanie softvérov tretích strán, ktoré nie sú povolené. Ďalším porušením, ktoré kontrolóri pri virtuálnych registračných pokladniciach zistili, bolo viacnásobné vytláčanie rovnakého pokladničného dokladu pre viacerých klientov. „Tam sme pristúpili aj k nejakým sankciám, pretože to je vyslovene podvodné konanie,“ dodal Hanniker.

Finančná správa však cez systém eKasa už zaznamenala aj nezmyselné tržby, kde napríklad v jednom prípade bol podľa Hannikera vydaný pokladničný blok na jednu miliardu eur. „Bol to preklep. Nikto nepredal nič za miliardu eur v hotovosti, ale objavujú sa tam niektoré bloky, ktoré vykazujú takéto znaky,“ povedal s tým, že v týchto prípadoch podnikateľov upozorňovali, aby si dávali pozor pri zadávaní súm do registračnej pokladne.

Kontrola podnikateľov, ktorí v stanovenom termíne nepožiadali o pridelenie kódu eKasa, začala podľa Hannikera v stredu 17. júla. Zamerajú sa pritom na subjekty, ktoré mali starú elektronickú registračnú pokladnicu a nepožiadali si o kód eKasa. Kontrolóri budú pritom podľa šéfa sekcie boja proti podvodom v tomto prípade prísni. Všetkým podnikateľom, ktorí si povinnosť nesplnili, totiž najskôr posielali upozornenia. „Buď je to naozaj vedomé obchádzanie zákona alebo lajdáctvo najhrubšieho zrna,“ tvrdí Hanniker.

Kontrolóri finančnej správy v uplynulých dňoch neobišli ani populárny festival Pohoda. Odchádzali odtiaľ podľa Hannikera s priaznivými výsledkami. Počet nálezov sa podľa neho oproti vlaňajšku znížil o polovicu. „Za celý festival sme našli iba päť porušení, neboli to žiadne závažné porušenia,“ tvrdí. V prípade festivalov sa však finančná správa okrem správneho vydávania pokladničných dokladov zameriava aj na kontrolu predaja nelegálneho alkoholu.

K 17. júlu evidovala finančná správa viac ako 212 tisíc pokladníc s vydaným kódom pokladnice eKasa. Cez nový systém pritom aktuálne vydáva doklady bezmála 87 tisíc pokladníc, z toho je takmer 45 tisíc virtuálnych registračných pokladníc. Celkovo pritom od 1. apríla vydali online cez systém eKasa už vyše 74 miliónov pokladničných dokladov, z čoho necelých 3,2 milióna bločkov bolo z virtuálnych registračných pokladníc a zvyšok z online registračných pokladníc.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #dane #podnikanie #podnikatelia #eKasa