Rusko nabralo dych, prudko zvýšilo štvrťročný rast

Ekonomika Ruska výrazne zrýchlila minulý mesiac tempo rastu, čo sa odrazilo aj na vývoji za celý 2. štvrťrok. Uviedlo to tento týždeň ruské ministerstvo hospodárstva.

20.07.2019 13:57
debata (162)

Hrubý domáci produkt (HDP) vzrástol v júni medziročne o 0,7 % po 0,1-percentnom raste v máji. Májové tempo rastu revidovalo ministerstvo smerom nadol, keď v predbežnom odhade udávalo rast hospodárstva za daný mesiac na úrovni 0,2 %. K zrýchleniu prispel podľa ministerstva najmä rast priemyselnej produkcie.

Výrazné zrýchlenie rastu ekonomiky v mesiaci jún sa prejavilo aj v údaji za celý 2. kvartál. Ministerstvo uviedlo, že od apríla do konca júna vzrástla ruská ekonomika medziročne o 0,8 %, zatiaľ čo v 1. štvrťroku rast dosiahol 0,5 %.

Ruská centrálna banka očakáva, že za celý rok 2019 zaznamená ruské hospodárstvo rast v rozmedzí od 1 % do 1,5 %. V prípade potvrdenia odhadu to bude znamenať prudké spomalenie rastu, keď v minulom roku vzrástla ekonomika o 2,3 %.

Ratingová agentúra Fitch počíta s rastom maximálne na úrovni 1,2 %. Prognózu však zverejnila v polovici júna, keď vychádzala, podobne ako ruská centrálna banka, len z údajov za 1. kvartál.

162 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #HDP