Nemcom aj Čechom potvrdili agentúry vysoké ratingy

Nemecku potvrdila ratingová agentúra najvyšší rating, ocenila pevné základy ekonomiky. Česi budú profitovať z relatívne vysokého rastu.

20.07.2019 15:58
debata

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch potvrdila Nemecku dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej mene na stupni AAA so stabilným výhľadom. Agentúra uviedla, že slabé obdobie nemeckej ekonomiky je trvalejšie, ako očakávala pri poslednej revízii ratingu krajiny v januári 2019. Preto revidovala prognózu rastu nemeckého hrubého domáceho produktu (HDP) v tomto roku na 0,9 percenta. Fitch však predpovedá, že v rokoch 2020 a 2021 hospodárstvo krajiny bude rásť tempom 1,4 percenta.

Domáce základy nemeckej ekonomiky podľa agentúry zostávajú silné a podporuje ich rekordne nízka nezamestnanosť a odolné sektory služieb a stavebníctva. Rast investícií navyše podporujú priaznivé úverové podmienky, vysoké využitie kapacít a dobrá ziskovosť firiem. „V roku 2018 prebytok verejných financií krajiny napriek slabosti ekonomiky v druhej polovici roka dosiahol nový rekord 1,7 percenta HDP,“ dodala agentúra.

Česko: Rast bude relatívne silný

Medzinárodná ratingová agentúra S&P Global Ratings potvrdila Českej republike rating dlhodobých záväzkov v zahraničnej mene na stupni AA- a v domácej mene na úrovni AA so stabilným výhľadom. Ratingy krátkodobých záväzkov ČR v zahraničnej a domácej mene agentúra potvrdila na stupni A-1+.

Ratingová agentúra očakáva, že ekonomický rast Českej republiky zostane v rokoch 2019 až 2022 relatívne silný, a to v priemere na úrovni 2,5 percenta. V predošlých štyroch rokoch, kedy české hospodárstvo profitovalo z priaznivého zahraničného prostredia, bol jeho rast v blízkosti 4 percent. Agentúra je však presvedčená, že kľúčovým stimulom českého ekonomického rastu sa stane domáci dopyt.

S&P ďalej uviedla, že podľa jej analýzy dodávateľských reťazcov sa českej ekonomiky nedotkne, ak USA uvalia clá na autá a automobilové dielce z Európskej únie. „V prípade najhoršieho scenára celkový vplyv takýchto ciel na českú ekonomiku podľa nášho názoru neprekročí úroveň 0,05 percenta hrubého domáceho produktu,“ konštatovala agentúra.

debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Fitch #Česko #Nemecko #Standard & Poor's