Čína zaviedla antidumpingové clá na oceľ z EÚ

Čína zaviedla antidumpingové clá na dovoz určitých výrobkov z nerezovej ocele dovážaných z Európskej únie, Japonska, Južnej Kórey a Indonézie.

22.07.2019 08:41
debata (16)

Nové clá sa pohybujú v rozmedzí 18,1 až 103,1 percenta a platiť začnú od 23. júla 2019. Oznámilo to v pondelok čínske ministerstvo obchodu. Opatrenie sa týka ingotov z nerezovej ocele a za tepla valcovaných plechov z tohto materiálu.

Rozhodnutie je výsledkom vyšetrovania z júla minulého roka na základe sťažnosti štátnej spoločnosti Shanxi Taigang Stainless Steel. Vyšetrovatelia podľa ministerstva teraz dospeli k záveru, že k dumpingu u preverovaných výrobkov došlo a že dumping spôsobuje čínskemu priemyslu podstatné škody.

Oba spomínané produkty sa využívajú hlavne ako surovina na výrobu za studena valcovaných výrobkov, ale používajú sa tiež v lodnom staviteľstve, na železnici, v energetike a ďalších odvetviach.

Čína je najväčším svetovým výrobcom nerezovej ocele, v roku 2018 objem jej produkcie stúpol o 2,4 percenta a dosiahol 26,71 milióna ton. Dovoz výrobkov z nerezovej ocele krajina vlani zvýšila o 53,7 percenta na 1,85 milióna ton, upozornila agentúra Reuters.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Čína #oceľ #clá