Matečná chce odškodnenie za nástenkový tender

Súťaž o stámilióny zašitá na nástenke ministerstva výstavby môže opäť postrašiť jej hlavných aktérov. Obaja exministri za SNS si už pár mesiacov odpykávajú trest. Splatili aj časť finančného trestu, no na zvyšok si vypýtali splátkový kalendár. V hre sú však ďalšie milióny, ktoré by mali zaplatiť z vlastného.

24.07.2019 00:00
debata (6)

Ide o odškodné pre rezort ich spolustraníčky – ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej. Práve ten ešte v roku 2010 totiž prebral časť agendy zaniknutého ministerstva výstavby. Matečná na náhrade škody pre svoj rezort trvala už v apríli 2017. Vtedy vyhlásila, že ak to nepôjde v trestnom konaní, bude žiadať odškodnenie cez civilný spor. O svoj nárok sa však ministerstvo vtedy neprihlásilo včas – treba ho totiž uplatniť do skončenia vyšetrovania a voči konkrétnej osobe. Stanovená tiež musí byť jeho minimálna výška.

Matečnej rezortu tak zostáva jedine civilné konanie. Informáciu o tom, že ministerka takýto postup zvažuje, priniesla nedávno TV Markíza.

"Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR aktuálne vyhodnocuje ekonomické dopady podania, ako aj jeho riziká, a to z hľadiska skutkovo-právnych okolností a z hľadiska plynutia lehôt,“ povedal pre denník Pravda Daniel Hrežík z ministerstva pôdohospodárstva.

Rezort by tak v prípade kladného rozsudku mali exministri odškodniť z vlastného vrecka. "Ide o sumu približne vo výške troch miliónov eur, ktorá bola vypočítaná ako potenciálne ušlý zisk iných podnikateľských subjektov, ktoré zmanipulovaným tendrom prišli o možnosť zapojiť sa do súťaže,“ povedal Hrežík. Rezort pôdohospodárstva môže vychádzať pri určovaní sumy náhrady zo záverov rozsudku Najvyššieho súdu, dodal.

Najvyšší súd koncom minulého roka odsúdil exministrov zaniknutého rezortu výstavby Mariána Janušeka na 11 rokov a Igora Štefanova na 9 rokov.

"Obžalovaní spáchali zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe spolupáchateľstvom, páchanom v jednočinnom súbehu s obzvlášť závažným zločinom zneužívania právomoci verejného činiteľa,“ píše sa v rozsudku Najvyššieho súdu. Ten vo finálnom rozsudku kritizoval aj vyšetrovanie kauzy ako neprofesionálne.

Exministri si trest odpykávajú vo väzení s najnižším stupňom stráženia. Obaja majú na krku aj finančný trest vo výške 30-tisíc eur. Časť z tejto sumy už splatili, na zvyšok si požiadali o splátkový kalendár. Na splatenie im zostávajú necelé dva roky. Ak tak neurobia, trest sa im predĺži o ďalší rok. Dostali však aj zákaz pôsobiť vo verejných funkciách na päť rokov.

Prípad sa stal ešte v roku 2007. Vtedajšie ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja vtedy zverejnilo oznam o tendri na reklamné služby v hodnote 3,6 miliardy slovenských korún (okolo 120 miliónov eur), no iba na nástenke na chodbe ministerstva. Na pojednávaní sa ukázalo, že oznam nevisel ani len na nástenke. Do súťaže sa tak mohol prihlásiť len ten, čo o nej vopred vedel.

Ponuku zaslalo len jedno konzorcium, ktoré následne vyhralo. Ministrov to stálo kreslo – najskôr Janušeka a neskôr aj Štefanova, ktorý ho nahradil. V kauze nástenkového tendra bolo celkovo obvinených päť osôb. Radoslava Belúha a Tomáša Labaya súd zbavil obvinenia. Oslobodzujúci rozsudok pre nich, ktorý ešte v roku 2017 vyriekol Špecializovaný trestný súd, potvrdil vlani aj Najvyšší súd.

V apríli tohto roku bola odsúdená Zdenka Kudláčková, ktorá na ministerstve výstavby pracovala a bola garantkou tendra. Špecializovaný trestný súd v Pezinku sa na príkaz Najvyššieho súdu jej prípadom opäť zaoberal v apríli tohto roka, keď jej vymeral trest vo výške tri roky podmienečne.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #nástenkový tender