USA skúmajú svojich technologických obrov pre podozrenie z nekalej súťaže

Americké ministerstvo spravodlivosti vyšetruje veľké technologické firmy, ktoré podozrieva z porušenia protimonopolných pravidiel. Napísal to v utorok denník The Wall Street Journal (WSJ).

24.07.2019 08:11
debata (2)

V správe ministerstva nie je uvedené meno žiadnej firmy, podľa denníka by mohlo ísť o spoločnosti Facebook, Amazon, Apple alebo Alphabet. Vyšetrovanie je zamerané na dominantné internetové vyhľadávače, sociálne médiá a online maloobchodné služby.

Ministerstvo sa podľa WSJ zameria na okolnosti rastu a na čoraz väčší vplyv týchto firiem, ktorých aktivity zasahujú do nových podnikateľských odborov. Chce skúmať, ako technologické firmy nakladajú s rastúcim vplyvom, ktorý je dôsledkom stále širšej obce používateľov ich služieb.

Vopred daný cieľ vyšetrovania nemá, uvádza newyorský denník. Podľa agentúry AP akciu vyvolali škandály spojené s porušovaním dôvernosti osobných dát na sieti. Pátranie môže vyústiť v detailnejšie prešetrenie aktivít niektorej z preverovaných spoločností. Kedy ministerstvo s vyšetrrovaním skončí, nie je podľa WSJ známe.

Ministerstvo spravodlivosti podľa amerických médií už koncom mája rozbehlu prípravu vyšetrovania firmy Google, dcérskej firmy spoločnosti Alphabet, s cieľom zistiť, či neporušuje protimonopolnú legislatívu. Podľa WSJ sa do terajšieho vyšetrovania zapája aj Federálna obchodná komisia (FTC), ktorá minulý týždeň udelila Facebooku pokutu približne päť miliárd dolárov za porušenie ochrany súkromia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #IT #USA